Lukaşenko şi Putin s-au înţeles ca armata rusă să sprijine Belarusul în caz de ameninţări din partea Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat vineri, 28 august, că a ajuns la un acord cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în ceea ce priveşte ca armată rusă să ofere sprijin Belarusului, în cazul unor ameninţări din Occident.

Aleksandr Lukaşenko a precizat că Belarus se va descurca de sine stătător cu problemele actuale, însă, dacă va fi nevoie, va fi creată o forţă militară comună între cele două ţări, în care să domine armata belarusă. În acest context, Lukaşenko a menţionat că „ruşii trebuie să ne susţină şi să meargă după noi”. Liderul de la Minsk a accentuat că deocamdată niciun militar rus nu a trecut frontiera belarusă, scrie presa rusă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut că a pregătit o forţă de poliţie pentru susţinerea omologului său, Aleksandr Lukaşenko.

Amintim că Alexandr Lukaşenko a comunicat anterior că omologul său rus, Vladimir Putin, i-a promis asistenţă completă pentru protejarea securităţii.

Precizăm că a treia săptămână la rând în Belarus se desfăşoară proteste stradale, în care mii de oameni cer demisia lui Lukaşenko şi organizarea alegerilor prezidenţiale noi, pe motiv că scrutinul din 9 august, în care Lukaşenko a obţinut 80% din voturi, ar fi fost fraudat. 

La rândul său, Lukasenko acuză Occidentul şi NATO că încearcă să destabilizeze situaţia din Belarus şi că la Minsk s-ar încerca organizarea unei revoluţii colorate, iar protestatarii sunt dirijaţi din Marea Britanie, Polonia şi Cehia. 

De asemenea, Lukaşenko a dispus dislocarea de trupe militare în Grodno, oraş situat la frontiera cu Lituania şi Polonia, după ce în zona ar fi fost observate trupele NATO. Lukaşenko susţine că Belarus îşi va apăra teritoriul în timp ce aduce acuzaţii Occidentului că pune umărul la tentativele de a anexa Grodno la Polonia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite