Lukaşenko nu cedează: „Până nu mă veţi ucide, alegeri noi nu vor fi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Валерий Шарифулин/ТАСС
FOTO Валерий Шарифулин/ТАСС

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat luni, 17 august, că nu va organiza alegeri prezidenţiale noi, la insistenţa opoziţiei şi a sutelor de mii de protestatari, deoarece alegerile deja au avut loc şi pentru că organizarea unui nou scrutin va duce la dispariţia uzinelor Belarusului, accentuând că „în jumătate de an vom distruge totul”.

„Niciodată să nu vă aşteptaţi de la mine că eu voi face ceva sub presiunea cuiva. Alegeri noi nu vor fi”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, scrie agenţia de presă belarusă de stat „Belta”.

Presa de opoziţie din Belarus scrie că, în cadrul întrevederii de luni a liderului de la Minsk cu muncitorii unei uzine, la care preşedintele a venit cu elicopterul, angajaţii l-au întâmpinat cu lozinca „pleacă!”, i-ar Lukaşenko ar fi spus: „Noi deja am petrecut alegeri. Până nu mă veţi ucide, alegeri noi nu vor fi”.

Lukeşanko a menţionat că acum se pregăteşte un proiect de modificare a Constituţiei şi că dânsul este dispus să cedeze din atribuţiile sale şi altor ramuri ale puterii, dar a accentuat că acest lucru nu trebuie să se întâmple sub presiunea străzii.

Un mesaj similar Lukaşenko l-a avut şi la mitingul de duminică, unde şi-a adunat susţinătorii săi şi unde a declarat că distrugerea sa va însemna distrugerea Belarusului şi pierderea independenţei ţării. El susţine că, dacă va ceda presiunilor din Occident şi va organiza alegeri noi, Belarus „va muri ca stat, ca popor, ca naţiune” şi nu va mai reveni la situaţie de stabilitate.

Fosta candidată a opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania de teama de a nu fi arestată după alegerile din 9 august, a înregistrat un nou mesaj video în care susţine că este gata să-şi asume rolul de lider naţional al Belarusului „pentru ca ţara să se liniştească şi să intre într-un ritm normal”.

Potrivit ei, rolul de lider naţional îi va permite să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici, despre care Aleksandr Lukaşenko, dar şi unii experţi susţin că sunt finanţaţi de Kremlin.

De asemenea, ea spune că din această postură va putea modifica legislaţia din Belarus în vederea organizării alegerilor prezidenţiale noi care să fie libere şi corecte, şi care să fie recunoscute de toată comunitatea internaţională.

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko. Presa din Belarus relatează însă cum zeci de persoane care au participat la protest au început să fie arestate şi băgate în dubiţe neînmatriculate.

Fostul consilier al lui Vladimir Putin, expertul economist Andrei Ilarionov, consideră că liderul de la Minsk, Alekdandr Lukaşenko, are şansa să nu repete soarta fostului conducător al Libiei, Muammar Gaddafi, şi a fostului dictator român, Nicolae Ceauşescu, dacă va lua o decizie raţională şi va pleca acum de la putere.

Citeşte şi:

Guvernul de la Minsk a demisionat

VIDEO Zeci de camioane ale armatei Federaţiei Ruse, surprinse în drum spre Belarus

Expert rus: Dacă Lukaşenko va pleca acum, are şansa să nu repete soarta lui Ceauşescu şi Kaddafi

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite