Locuitorii Chişinăului pot obţine finanţări pentru proiecte de soluţionare a problemelor din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii Chişinăului pot veni cu proiecte pentru soluţionarea problemelor din oraş, pe care municipalitatea este gata să le finanţeze printr-un mecanism nou numit bugetarea civilă. În anul bugetar 2017, proiectele mici vor avea valoarea de implementare cuprinsă între 10 mii şi 30 de mii de lei, iar proiectele mari între 30 de mii şi 150 de mii de lei. Suma alocată în total, pentru ambele tipuri de proiecte, este de 1 milion de lei.

În cadrul şedinţei operative de la Primărie, Victor Lutenco, consilierul fracţiunii Blocul Electoral „Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă” din CMC, a declarat că anul acesta proiectele trebuie să se refere la nouă domenii. 

Cetăţenii sunt îndemnaţi să propună soluţii la probleme care vizează calitatea proastă a drumurilor şi trotuarelor; managementul defectuos al deşeurilor; aspectul inestetic al oraşului, dar şi construcţiile neautorizate. De asemenea, se vor oferi finanţări în cadrul proiectelor care se referă la transportul public problematic, starea proastă a trecerilor subterane, lipsa parcărilor, gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân, dar şi activitatea gestionarilor fondului locativ. Pentru un proiect mic, iniţiatorul trebuie să colecteze 50 de semnături de la cetăţeni, iar pentru proiectele mari este nevoie de o sută de semnături.

Potrivit regulamentului aprobat de Consiliul municipal Chişinău, proiectele pot fi depuse de la 15 februarie până la l5 martie a fiecărui an, însă în anul 2017 proiectele vor fi depuse în perioada 10 iulie - 1 august. Proiectele vor fi examinate de către o comisie, care include câte un reprezentant al Direcţiei administraţie publice locale şi un reprezentant al Direcţiei relaţii publice. Consilierii municipali pot participa la şedinţa echipei de lucru şi se expune pe marginea proiectelor. Proiectele vor fi implementate de subdiviziunile municipale. De asemenea, chişinăuienii pot veni cu contribuţii în calitate de cofinanţare.

Doritori de a depune proiecte pot accesa pagina electronică a Primăriei, unde pot găsi regulamentul, formularele necesare, dar şi un ghid de aplicare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite