Lidera de la Chișinău condamnă atacul asupra orașului Kramatorsk. „Faptul că Rusia vizează civili este îngrozitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a condamnat atacul rus asupra restaurantului din Kramatorsk, soldat cu cel puțin zece morți și alte zeci de persoane rănite, afirmând că autorii acestuia trebuie trași la răspundere. 

Lidera de la Chișinău spune că autorii atacului rus trebuie trași la răspundere. FOTO: Arhivă
Lidera de la Chișinău spune că autorii atacului rus trebuie trași la răspundere. FOTO: Arhivă

Maia Sandu a transmis mesajul prin intermediul unei postări pe pagina sa de Twitter. 

,,Republica Moldova condamnă atacul Rusiei asupra Kramatorsk, luând vieți nevinovate și rănind multe persoane. Gândurile mele se îndreaptă acum către cei afectați în urma acestui act de violență fără sens. Faptul că Rusia vizează civili este îngrozitor. Făptuitorii trebuie trași la răspundere”, a scris președinta Republicii Moldova. 

Bombardamentul de marți seară asupra centrului oraşului Kramatorsk din estul Ucrainei s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi 61 de răniţi.

În acestuia, apartamente, magazine, maşini, un oficiu poştal şi mai multe alte clădiri au suferit distrugeri, potrivit autorităților din Ucraina.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat miercuri că a reținut un bărbat care ar fi adunat informații despre restaurantul din Kramatorsk și ar fi trimis un filmuleț cu locația forțelor armate ruse înainte de atac.

„S-a stabilit că mijlocitorul loviturii asupra Kramatorsk este un agent al departamentului principal al Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU). La 27 iunie, el a fost însărcinat să afle dacă cafeneaua cu pricina este deschisă și dacă sunt prezenți clienți. În scopul de a urma instrucțiunile inamicului, agentul GRU a realizat o înregistrare video secretă cu localul și vehiculele parcate în vecinătate. Apoi, suspectul a transmis imaginile către serviciile de informații militare rusești. După ce au primit aceste informații, invadatorii ruși au tras asupra cafenelei în care se aflau oameni", se arată în comunicatul SBU de pe Telegram.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a explicat că atacul a avut loc cu două rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune. 

„Acestea au un indice de eroare circulară probabilă (CEP) cuprins între 30 și 70 de metri, sau 5-7 metri atunci când sunt echipate cu un sistem de ghidare, ceea ce înseamnă că Rusia a țintit în mod deliberat civili. Nu că cineva ar mai avea nevoie de alte dovezi în acest sens", a declarat el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat, în discursul său video nocturn, atacul ,,brutal" asupra civililor.

„Fiecare astfel de manifestare de teroare ne dovedește iar și iar nouă și întregii lumi că Rusia merită un singur lucru după tot ceea ce a făcut - înfrângerea și un tribunal, procese corecte și legale împotriva tuturor criminalilor și teroriștilor ruși”, a subliniat liderul de la Kiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite