Lazăr: Nu ne aşteptăm la o reducere de preţ foarte serioasă la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 1 ianuarie 2013, Republica Moldova va avea cadrul normativ care va permite asigurarea stabilă cu gaze naturale a ţării, a declarat, într-o emisiune la Radio Moldova, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, citat de Info-Prim Neo

„Echipele de la Moldovagaz şi de la Gazprom au primit recomandările formulate în cadrul şedinţei a 13-a a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse de a impulsiona procesul de negocieri pe parcursul săptămânilor ce urmează", a menţionat vicepremierul Valeriu Lazăr.

Contract doar pentru un an

Oficialul a declarat că noul contract între Gazprom şi Moldovagaz va fi semnat pe un termen de un an, din care motive nu trebzuie să ne aşteptăm la o reducere de preţ foarte serioasă, pentru că ar trebui să facem prea multe cedări.
"Nu merită să punem interesul imediat apropiat şi să-l pierdem pe cel de perspectivă, care este mult mai important. De aceea, am sugerat celor doi colegi ce reprezintă statul în Consiliul de Administrare al SA Moldovagaz să încerce să convingă Gazprom-ul să acorde pentru anul 2013 o reducere de preţ mai mică decât cele 30% (promise de Rusia în cazul unor cedări mai importante n.r.)", a spus vicepremierul.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, sarcina este să nu avem o majorare de tarife pentru anul viitor. Vicepremierul a mai spus că pe termen mediu şi lung dialogul cu partenerii ruşi va continua, inclusiv în chestiunile ce se referă la Pachetul Energetic III, datoriile acumulate de raioanele de pe malul stâng al Nistrului şi alte aspecte.

Nu vom renunţa la Comunitatea Energetică

„Am impresia că în dialogul pe care îl purtăm cu partea rusă am reuşit să ieşim din zona unor condiţii, precum ar fi renunţarea la Pachetul Energetic 3. Poziţia noastră este una fermă şi consecventă: nu vom renunţa la statutul de ţară membră la Tratatul Comunităţii Energetice. Dar noi avem deschiderea necesară şi am manifestat şi capacitatea de a convinge colegii noştri din Europa că trebuie să avem o atitudine mai relaxată pentru colegii de la Gazprom în ceea ce priveşte viitorul investiţiilor lor în Republica Moldova", a menţionat ministrul Economiei.

Pe 27 noiembrie, la Moscova, va avea loc şedinţa Consiliului de Administrare al Moldovagaz. La această şedinţă Republica Moldova va prezenta viziunea sa privind funcţionarea acestei întreprinderi moldo-ruse, în condiţiile implementării parţiale sau integrale a Pachetului Energetic III.
„Am sentimentul că am ieşit din zona critică, discutăm mai calm. Le oferim colegilor ruşi informaţiile solicitate, explicaţiile de rigoare. Totodată, suntem în aşteptarea unei decizii formalizate la nivelul Comisiei Europene privind amânarea implementării de către Republica Moldova a Pachetului Energetic III pe dimensiunea gaze naturale, pentru a le oferi colegilor din Federaţia Rusă, în parte vicepremierului Dmitri Rogozin, „un certificat cu stampilă ", precum a solicitat. Noi vrem să fim corecţi cu ei, precum şi pentru alţi parteneri cu care colaborăm", a mai spus Valeriu Lazăr.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite