Judecătorii au redus termenul de detenţie pentru 1.400 de deţinuţi în 2019: „Situaţia este alarmantă. Se pregătesc să iasă autorităţile lumii criminale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol sursa shutterstock
FOTO simbol sursa shutterstock

Şeful interimar al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Moldova (ANP), Vadim Cojocaru, a anunţat miercuri, 5 februarie, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare securitate, apărare şi ordine publică, că până în prezent există 5.000 de cereri ce vizează aplicarea mecanismului compensator, intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2019, care presupune reducerea termenului de detenţie ca urmare a condiţiilor inadecvate de detenţie.

Vadim Cojocaru a precizat că actualmente în Republica Moldova îşi ispăşesc pedeapsa 6.734 de persoane, dintre care 5.000 de deţinuţi au expediat cereri în instanţe pentru a profita de mecanismul compensator pentru a fi eliberaţi înainte de termen. Acesta este un mecanism de care e beneficiat şi ex-premierul Vlad Filat, când a fost recent eliberat înainte de termen, după doar patru ani de detenţie, deşi era condamnat la nouă ani.

În 2019, au fost examinate în instanţă peste 2.400 de cereri, dintre care au fost admise 1.400. În rezultat, deja au fost eliberaţi 128 de deţinuţi.

Termenul de detenţie redus de judecători pentru cei 1.400 de deţinuţi se ridică la peste 436 mii de zile.

„Acest mecanism este aplicat reieşind din dispoziţia unor judecători. Miile de cereri care au fost prezentate de colegii de la penitenciare, probail indică la unele indicii mari de corupţie. Acest mecanism declanşat îmi pare unul periculos. Vorbim pe de o parte de drepturile omului, articolul 3 din Convenţie, pe de altă parte, deja e vorba de un alt mecanism care va permite ilegal eliberarea unor condamnaţi care ar trebui să-şi ispăşească pedeapsa”, a declarat preşedinele Comisiei, deputatul PDM Alexandru Jizdan.

Prezent la şedinţă, ministru Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a afirmat: „Dacă vorbim despre securitatea statului şi ţinând cont de cifrele alarmante cu privire la aplicarea mecanismului compensatoriu excesiv de către instanţele de judecată, mie mi se pare că noi creăm nişte bombe pentru securitatea Republicii Moldova. Noi avem semnale că iese din penitenciare şi violatori, şi persoane condamnate pentru anumite acţiuni perverse. Faptul respectiv ar putea să degradeze la o anumită etapă. Până când se face faţă cu greu de către sistemul penitenciar, însă lucrurile nu vor putea fi ţinute mult sub control”.

În acest sens, Nagaceschi a solicitat deputaţilor să spriijine modificarea legislaţiei în vederea corectării acestei situaţii.

Deputatul PPDA Chiril Moţpan a declarat că situaţia este una alarmană: „Eu ştiu că la moment se pregătesc să iasă autorităţile lumii criminale”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite