În premieră pentru R. Moldova, mai multe dispozitive medicale vor fi compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţa de asigurare FOTO IPN
Poliţa de asigurare FOTO IPN

Pacienţii vor putea beneficia mai uşor de compensarea dispozitivelor medicale din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri, 23 februarie, trei regulamente care vor permite facilitarea tratamentul în condiţii de ambulatoriu al persoanelor înregistrate la medicul de familie.

Astfel, primele dispozitive medicale care vor fi compensate sunt: teste, lanţete pentru determinarea glicemiei; pungi colectoare pentru stome intestinale şi urinare pentru pacienţii care au suportat rezecţii intestinale sau înlăturarea vezicii urinare şi care au suferit intervenţii chirurgicale pe colon; exoproteze mamare pentru femeile după extirparea glandei mamare.

Mai mult, aceste regulamente reprezintă un mecanism nou pentru sistemul medical din Republica Moldova şi au drept scop sporirea accesului populaţiei la dispozitive medicale de importanţă majoră, dar şi la medicamente cost-eficiente.

Noul mecanism de compensare va avea un impact favorabil pentru pacienţii, care vor putea alege, de sine stătător, din varietatea de produse compensate în orice farmacie contractată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Dispozitivele medicale vor putea fi prescrise de medicul de familie, iar pacientul va putea beneficia de tipul dispozitivului medical dorit,  cel puţin o denumire de dispozitiv fiind acoperit în totalitate de asigurarea medicală obligatorie. 

Implementarea proiectelor este acoperită din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, prevăzute de Legea nr. 207/2021 fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2022. În semestrul II al anului curent, începând cu luna aprilie, aceste dispozitive medicale vor fi disponibile în toate farmaciile contractate de CNAM.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite