Guvernul Gavriliţa dă asigurări că va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la preţul de anul trecut

0
0
soba lemne foc foto shutterstock

Guvernul anunţă că va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preţ similar cu cel de anul trecut. Potrivit autorităţilor, anul acesta, preţul de vânzare lemnului de specii tari va varia între 550 şi 875 de lei per metru ster, iar pentru lemnul moale – între 350 şi 475 de lei per metru ster. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă de către secretarul general al executivului, Dumitru Udrea, transmite IPN.

„Iarna care vine va fi grea. Republica Moldova este puternic afectată de războiul pornit de Rusia în Ucraina, criza energetică şi comportamentul imprevizibil al „Gazprom”. La fel ca toată Europa, este vulnerabilă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu resurse energetice. În acest context, Guvernul pregăteşte mai multe măsuri care au drept scop sprijinirea consumatorilor casnici în timpul sezonului rece, în funcţie de resursele energetice folosite şi gradul de vulnerabilitate”, a declarat Dumitru Udrea.

Planul autorităţilor este orientat pe consumul echitabil şi responsabil. Planul ţinteşte asigurarea accesului la lemne de foc pentru consumatorii din cele 658 de mii de gospodării casnice care utilizează sobele tradiţionale pe lemne ca sursă principală de încălzire a locuinţei. Pentru ca preţurile la lemnul de foc să nu crească, Guvernul a subvenţionat Agenţia de stat „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei. „Întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice şi instituţiilor publice, în special celor de învăţământ. Agenţii economici nu vor putea cumpăra de la „Moldsilva” lemne de foc pentru comercializare. În prima tranşă, planificată pentru octombrie şi noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică ce face parte dintr-un grup social-vulenrabil sau reprezintă o familie care se încălzeşte doar cu lemne va putea cumpăra la un preţ plafonat până la trei metri steri”, a precizat secretarul general al Guvernului.

În cea de-a doua tranşă, decembrie 2022-ianuarie 2023, „Moldsilva” va acorda masă lemnoasă în funcţie de condiţiile climaterice şi stocurile disponibile.  Livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor gospodăriilor casnice care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat. De asemenea, în perioada următoare vor fi anunţate sancţiunile majorate pentru tăierile ilicite.

Anual, consumatorii folosesc în sezonul rece aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populaţiei la lemnul de foc, în acest an Agenţia Moldsilva va acoperi circa 800 de mii de metri steri din volumul necesar.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite