Gazprom, despre auditul la Moldovagaz: Rezultatele ar putea să nu fie aprobate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta Gazprom
Conducta Gazprom

Compania rusească „Gazprom” acuză autorităţile de la Chişinău de abordare unilaterală în ceea ce ţine de organizarea auditului datoriei „Moldovagaz”, menţionând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021. Concernul rusesc mai precizează că această abordare nu poate garanta un audit obiectiv şi transparent, iar Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia, transmite IPN.

Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor de la Chişinău au anunţat anterior că documentele din octombrie stipulează expres obligaţia „părţii moldoveneşti” de a iniţia auditul extern al SA „Moldovagan” faţă de „Gazprom”.

Într-un comunicat de presă al „Gazprom” se menţionează că pentru data de 2 februarie a fost planificată şedinţa Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”. Însă, şedinţa nu a avut loc pe motiv că reprezentanţii Guvernului de la Chişinău nu s-au prezentat. Se aştepta ca Consiliul de Supraveghere să convină asupra abordărilor cu privire la auditarea datoriilor companiei faţă de „Gazprom” pentru gazul livrat consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, fapt prevăzut în Protocolul de negocieri cu privire la soluţionarea problemelor din domeniul gazelor din 29 octombrie 2021.

„Însă, reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova au raportat că condiţiile de contractare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească. Conform documentaţiei publicate, nu s-a ţinut cont de propunerile „Gazprom”, care fusese trimise anterior părţii moldoveneşti”, se arată în comunicatul „Gazprom”.

Compania rusească precizează că abordarea unilaterală a părţii moldoveneşti în stabilirea condiţiilor licitaţiei pentru contractarea serviciilor de audit nu creează premise pentru un audit obiectiv şi transparent a datoriilor „Moldovagaz”. Şi acest fapt ar putea avea drept consecinţă neaprobarea de către Consiliul de Supraveghere al „Moldovagaz” a rezultatelor auditului.

Agenţia Proprietăţii Publice anunţa că a finalizat pregătirea documentaţiei de atribuire aferentă procedurii de achiziţie publică privind achiziţionarea serviciilor de audit al datoriei SA „Moldovagaz” faţă de SA „Gazprom” şi SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

„Guvernul va avea o reacţi la scrisoarea care a venit abia ieri. Nu trebuie să ne agităm atât de mult, era un răspuns aşteptabil ca Gazprom să nu fie de acord cu un audit funcţional şi juridic complex, prin care să înţelegem de unde s-au luat acele datorii la Moldovagaz. Este un răspuns logic al Gazprom care nu vrea să facă o evaluare clară a modului cum s-au format acele datorii”, a declarat acum zece zile într-o emisiune TV  deputatul PAS, Alexandru Trubca.

Reprezentanţii autorităţilor centrale au comentat anterior că documentele semnate în octombrie 2021 stipulează expres obligaţia „părţii moldoveneşti” de a iniţia auditul extern al SA „Moldovagan” faţă de „Gazprom”. Aceştia au justificat necesitatea auditului extern prin existenţa unor suspiciuni rezonabile de acte de corupţie în proporţie deosebit de mari, presupuse că au avut loc pe parcursul multor ani la „Moldovagaz”, care este companie fiică a concernului rus „Gazprom”

O formaţiune politică de la Chişinău a elaborat un pachet de sarcini pentru misiunea de audit al datoriei la gaz. Potrivit acestuia, raportul de audit trebuie să fie principalul instrument de negociere cu „Gazprom” pentru soluţionarea pe cale amiabilă a datoriei la gaz. Dacă părţile nu vor ajunge la un consens privind valoarea datoriei, trebuie examinată posibilitatea de iniţiere a unui arbitraj internaţional, având la bază precedentele create de Naftogaz Ucraina şi PGNiG Polonia.

Potrivit protocolului semnat adiţional la contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom, Moldovagaz urmează să-şi achite datoriile de circa $700 de milioane către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părţile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat şi un calendar de achitare a acestor datorii.

Regiunea transnistreană a Republicii Moldova controlată de un regim separatist datorează concernului rus circa şapte miliarde de dolari, pe care, însă „Gazprom” nu le revendică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite