Găgăuzii se conformează: Procurorul UTA Găgăuzia va fi numit de Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul autonomiei găgăuze va fi numit de către procurorul general, după ce va trece de concursul Consiliului Superior al Procurorilor, sub supravegherea Adunării Populare. La această concluzie s-a ajuns în urma şedinţei prezidate de şeful Legislativului, Andrian Candu, cu grupul de lucru din Adunarea Populară a Găgăuziei, transmite publika.md

Anterior, Adunarea Populară a formulat pretenţii la noua modalitate de numire a procurorului din autonomie, deşi procedura a fost avizată pozitiv de Comisia de la Veneţia. 

Poiectul de lege privind procuratura va fi examinat în lectura a doua de către parlamentari.

Potrivit lui Andrian Candu, procurorul din Găgăuzia va avea statutul celui din municipiul Chişinău, Cahul şi Bălţi, cu un spor la salariu de 10 la sută.

„V-a trece printr-un concurs organizat de Consiliul Superior a Procurorilor în colaborare şi coordonare cu Adunarea Populară. Salariul procurorului UTA Găgăuzia va fi echivalent cu procurorul municipiului Chişinău, Bălţi, Cahul în funcţie de cantitatea dosarelor", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei s-a arătat mulţumit că s-a ajuns la o înţelegere în privinţa numirii procurorului.

„Sunt convins că pe viitor dacă se va păstra acelaşi ritm, va fi un dialog productiv", a spus preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov.

Anterior, reprezentanţii Adunării Populare a Găgăuziei au declarat  că noua lege este în discordanţă cu Legea privind la statutul special al autonomiei.

În prezent, procurorul-şef al autonomiei este numit de către procurorul general, la propunerea Adunării Populare, fără concurs.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite