FOTO/VIDEO Festivalul etniilor, cu sarmale şi vin moldovenesc, dar discuţii în limba rusă. Cum au mâncat plăcinte şi clătite politicienii şi ce au prezentat etniile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Covorul ţigănesc cu divinuri şi vin moldovenesc FOTO: Tudor Iovu
Covorul ţigănesc cu divinuri şi vin moldovenesc FOTO: Tudor Iovu

Muzică, dans, feluri de mâncare naţională şi costume tradiţionale - aşa arată Parcul Central şi Aleea Clasicilor din Chişinău de Festivalul Etniilor aflat la a treisprezecea ediţie.

Cerul noros şi vremea schimbătoare nu au fost un impediment pentru cei care au venit să serbeze sub sloganul „Unitate prin diversitate“. Festivalul s-a deschis cu o poezie, recitată de cinci tineri care se ţineau de mâini. Versurile au răsunat în limba română, bulgară, rusă, ucraineană şi găgăuză. Poezia în limba rusă s-a terminat cu versurile „Fii mândru că ştii rusa, e o limbă măreaţă“.

După recital, ansamblul de dans de la Colegiul de Coregrafie din Chişinău a alcătuit o compilaţie de dansuri ale tuturor etniilor din moldova. Tinerii au dansat în costume naţionale şi pe motive bulgare, ruseşti, ţigăneşti, armeneşti, ucrainene şi găgăuze.

festivalul etniilor 2013

Dansatorii de la Colegiu de Coregrafie în straie naţionale ruseşti, armeneşti şi bulgăreşti FOTO: Tudor Iovu

Politicienii prezenţi la eveniment, de la preşedintele Nicolae Timofti şi până la primarul general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, toţi au vorbit despre armonia interetnică şi nevoie de cooperare pentru un scop comun european. „Trebuie să ne respectăm şi să fim toleranţi unii cu alţii, să ne auzim, pentru că doar în acest spirit putem realiza o armonie“, a menţionat premierul Iurie Leancă.

După partea oficială, politicienii au mers să servească bucatele tradiţionale la cortul moldovenesc. Pe masă erau înşirate farfurii cu sarmale, carne, clătite, plăcinte, mămăligă, peşte şi vin. Nicolae Timofti a servit un pahar de vin alb şi a mâncat cu poftă din sarmale. „Nişte vin cu sarmale e mâncarea mea preferată. Pe lângă asta îmi era şi foame“, a spus preşedintele ţării. Alături de el, premierul Iurie Leancă aştepta să plece jurnaliştii pentru a servi o bucată de plăcintă. „Nu pot să mănânc în faţa camerelor, că o să-mi stea bucata în gât“, a glumit Leancă, dar a servit o plăcintă cu brânză.

VIDEO ProTv Chişinău.

festivalul etniilor 2013

Igor Corman, la sfat cu Mihail Formuzal FOTO: Tudor Iovu

De îndată ce au degustat bucatele moldoveneşti, oficialii şi-au început tura printre aleile etniilor. În parc şi-au expus felurile de mâncare tradiţională, cărţile, suvenirele şi obiectele tradiţionale evreii, armenii, azerii, georgienii, popoarele slave şi baltice, polonezii, rromii şi chiar popoarele afro-asiatice. Majoritatea au discutat între ei în limba rusă. Şi politicienii nu au fost uniţi în ceea ce priveşte vizitarea standurilor. Bunăoară, Igor Dodon a gustat din lobio georgian alături de susţinătorii săi, iar Igor Corman şi Marian Lupu au stat de vorbă cu Mihail Formuzal în cortul găgăuzilor.

La Festivalul Etniilor participă peste 48 de organizaţii etnoculturale deja pentru a 13-a ediţie.

Ruşii au încărcat mesele cu şiraguri de covrigi, linguri şi samovaruri FOTO: Tudor Iovu

festivalul etniilor 2013
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite