Fermierii moldoveni vor primi circa 26 de milioane dolari de la Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultura Moldovei este extrem de dependentă de condiţiile meteo FOTO Adevărul
Agricultura Moldovei este extrem de dependentă de condiţiile meteo FOTO Adevărul

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a semnat la 20 februarie Acordul de Împrumut între Republica Moldova şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), privind implementarea Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă (IFAD VI), finanţat de IFAD.

Programul prevede îmbunătăţirea capacităţii de adaptare a agricultorilor moldoveni la schimbările climatice. Banii din cadrul proiectului vor fi folosiţi la acordarea creditelor în condiţii avantajoase pentru tinerii antreprenori cât şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii la finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii economice rurale prin introducerea practicilor şi a tehnologiilor ce vizează agricultura de rezilienţă climatică.

Se estimează creşterea economică, venituri mai mari  şi mai multe locuri de muncă. Accentul va fi pus pe îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă în scopuri productive (irigaţii), drumuri rurale şi pieţe agricole în mediul rural.

Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii (IFAD) este o instituţie internaţională financiară ca agenţie specializată a ONU, care întruneşte 165 ţări. IFAD acordă asistenţă financiară ţărilor în curs de dezvoltare, pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul agriculturii, generarea investiţiilor şi majorarea veniturilor din activitatea economică din spaţiul rural, crearea oportunităţilor de comercializare a produselor de valoare înaltă, care ca rezultat vor contribui la reducerea sărăciei.

Republica Moldova a aderat la IFAD în anul 1996. Primul Acord de Finanţare între IFAD şi Republica Moldova a fost semnat în ianuarie 2000, care a fost urmat de alte patru proiecte pentru finanţarea agriculturii cu un portofoliu de 69,9 milioane de dolari, structurate pentru dezvoltarea celor mai importante sectoare a complexului agroindustrial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite