Examenul medical va fi obligatoriu pentru judecători şi candidaţii la funcţia de judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii trebuie să treacă de examenul medical, până să fie numiţi în funcţie FOTO Adevărul
Judecătorii trebuie să treacă de examenul medical, până să fie numiţi în funcţie FOTO Adevărul

Candidaţii la funcţia de judecător şi judecătorii în funcţie vor fi nevoiţi să treacă examenul medical. Ministerul Justiţiei a înregistrat, în registrul actelor juridice „Ordinul cu privire la verificarea stării de sănătate a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie privind corespunderea pentru exercitarea funcţiei de judecător“.

Actul a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii în coordonare cu Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a introducerii în anul 2012, de către Parlament, a obligativităţii susţinerii examenului medical.

Verificarea stării de sănătate va fi efectuată de către Comisie din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, compusă din patru membri. Certificatul medical va fi emis în termen de 10 zile de la data examinării dosarului.

Examenul medical se va desfăşura până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei de judecător, iar în cazul judecătorilor în funcţie - o dată la cinci ani. Candidaţii examinaţi care nu vor fi de acord cu decizia Comisiei vor fi  în drept să depună o contestaţie, costul căreia o vor achita din cont propriu.

Printre bolile care nu permit exercitarea funcţiei de judecător se numără tulburările mentale organice, tulburări mentale şi de comportament induse de consumul de substanţe psihoactive, schizofreniile, tulburările delirante persistente, tulburările  schizo-afective, tulburările de afectivitate, tulburările anxios-fobice, tulburările obsesiv-compulsivă, tulburările disociative, tulburările de personalitate, epilepsia cu dereglări psihice (demenţă, tulburare organică de personalitate în epilepsie).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite