După 7 ani de negocieri, Moldova este invitată să adere la Acordul OMC privind achiziţiile publice. Va creşte concurenţa pentru proiectele mari de infrastructură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova a încheat procesul de aderare la Acordul OMC privind achiziţiile publice FOTO Arhivă
Moldova a încheat procesul de aderare la Acordul OMC privind achiziţiile publice FOTO Arhivă

Republica Moldova a încheiat procesul de aderare la Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) privind achiziţiile publice. Drept urmare, la 16 septembrie 2015, Comitetul OMC pentru achiziţii publice a decis să invite ţara noastră să adere la acest Acord. Decizia a fost luată după şapte ani de negocieri.

Ministerul Economiei a anunţat într-un comunicat de presă că impactul aderării la această înţelegere presupune creşterea nivelului concurenţei pentru proiectele mari de infrastructură realizate în Republica Moldova, promovarea unei bune guvernanţe la nivelul instituţiilor naţionale, sporirea gradului de transparenţă şi, implicit, combaterea corupţiei. De asemenea, acordul ar permite eficientizarea managementului resurselor publice şi sporirea accesului agenţilor economici autohtoni pe pieţele externe de achiziţii publice prin participarea la licitaţiile internaţionale.

Iniţierea negocierilor pentru aderarea Moldovei la Acordul OMC a fost aprobată printr-o hotărâre de Guvern încă în anul 2008. Ca urmare a prezentării ofertei naţionale, aceasta a fost acceptată drept una viabilă şi a fost negociată în cadrul unor întrevederi bilaterale cu ţările cointeresate, semnatare ale acordului.

Totodată, a fost promovată o nouă lege cu privire la achiziţiile publice menită să transpună cele mai bune practici internaţionale existente în acest domeniu. Aceasta va intra, însă, în vigoare pe data de 1 mai 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite