Dosarul nunţii şefului Vămii. Eduard Bănăruc pierde războiul cu CNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut şi în a doua instanţă procesul de anulare a actului de constatare a conflictului de interese, emis de Comisia Naţională de Integritate (CNI) la 6 februarie 2014.

CNI a constatat atunci că Eduard Bănăruc a admis o stare de conflict de interese, folosind maşina de serviciu pentru a se deplasa la nunta şefului Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, şi nu a declarat despre aceasta în termenii şi modul stabilit de legislaţie.

Bănăruc susţine că nu a încălcat legea când s-a dus la nunta lui Baliţchi cu maşina de serviciu

Oficialul consideră, însă, că a fost învinuit pe nedrept de conflict de interese de către CNI şi s-a adreat în instanţe. Judecătoria Râşcani a respins cererea lui Bănăruc, pe motiv că acesta nu a respectat procedura prealabilă de soluţionare a litigiului pe cale extrajudiciară.

Secretarul general adjunct al Guvernului a făcut însă recurs la Curtea de Apel Chişinău, susţinând că în regulamentul CNI nu este prevăzută o astfel de procedură de soluţionare. Pe 12 mai, instanţa a respins cererea lui Eduard Bănăruc, constatând că acesta putea invoca prevederile Legii Contenciosului Administrativ. Decizia Curţii de Apel este irevocabilă.

SĂLTAT DE OFIŢERII ANTICORUPŢIE

Şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, s-a căsătorit la 22 noiembrie 2013, iar la nunta sa au participat mai mulţi politicieni. Eduard Bănăruc şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, au fost surprinşi de jurnalişti sosind cu maşinile de serviciu la localul luxos în care s-a ţinut nunta. Demnitarii au motivat că au venit la sărbătoare direct de la muncă.
Premierul Iurie Leancă s-a arătat nemulţumit de faptul că oficialii şi-au permis să folosească maşinile de serviciu în scopuri personale şi a declarat că a avut „o discuţie serioasă“ cu Anatol Arapu şi cu Eduard Bănăruc.
Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a fost vizat şi în câteva anchete a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), după ce, în urma unei percheziţii în biroul său din Guvern au fost depistaţi şi ridicaţi 40.700 de dolari, 1.580 de euro şi 24.540 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite