Dorin Chirtoacă, despre demolarea cinematografului „Gaudeamus”: Crima au comis-o comuniştii, care azi se numesc socialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, i-a replicat luni, 12 septembrie, socialistului Ion Ceban, care a publicat o Autorizaţie de desfiinţare a cinematografului „Gaudeamus” din Chişinău, afirmând că primarul trebuie oprit, în caz contrar va distruge totul în Capitală.

„Cinematograful Gaudeamus 
(....fostul cinematograf „40 de ani ai Uniunii Tineretului Comunist din întreaga Uniune Sovietică”)

Subiectul nu este nou, a fost abordat la şedinţele Primăriei de mai multe ori în ultimii 2-3 ani. Iată despre ce este vorba:

Crima au comis-o comuniştii (azi ei se numesc socialişti) care au construit în anii '60, această clădire şi monumentul "40 let VLKSM" în cimitirul central, chiar pe mormintele arhitectului Alexandru Bernardazzi şi al primarului Carol Schmidt.

Autorizaţia de desfiinţare a fost dată la solicitarea proprietarului pentru că are intenţia să valorifice în alt mod terenul şi are tot dreptul. În acelaşi timp i s-a pus în vedere că odată cu demolarea vom avea ocazia să se afle dacă s-au mai păstrat mormintele sau alte vestigii în subteran. Este prevăzut ca în cazul în care vor fi făcute descoperiri de acest gen atunci locul va fi păstrat şi conservat în memoria personalităţilor sus menţionate, terenul urmând a fi înlocuit cu altul.

În cazul în care nu se va găsi nimic, urmează construcţia unui complex multifuncţional cu cinematograf, spaţii comerciale, pentru alimentaţie publică şi locative, terase în aşa fel încât terenul să fie valorificat conform potenţialului pe care îl are. Ceea ce presupune dezvoltare şi locuri de muncă. Sau nu avem nevoie?

Proprietarul, SRL „Cristivlad”, un oarecare domn Coman, care nu are nici o legătură cu PL-ul de altfel, a manifestat această dorinţă de a investi, de a valorifca obiectivul în alt mod pentru ca aşa cum este astăzi ajunge la faliment. Monument de arhitectură nu este, doar monument al comunismului... Ne fiind monument de arhitectură, poate fi demolat şi în locul său poate fi construit altceva. Aşa se întâmplă în toată lumea.

Prin urmare, este un proiect gândit pentru a elucida o parte din istoria tristă a Chişinăului pe de o parte, şi a oferi dezvotare, pe de alta parte.

Făţarnicilor de socialişti, unde eraţi voi când ai voştri (Tarlev şi Voronin) demolau Stadionul Republican cu buldozerul şi macaraua??? Numai de scandal şi minciuni sunteţi buni...” scrie Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite