Dodon a pus Ucraina pe jar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Kiev l-a chemat ieri pe ambasadorul ucrainean din Republica Moldova, Ivan Hnatişin, ca o consecinţă a faptului că Igor Dodon a declarat recent că regiunea ucraineană Crimeea aparţine Rusiei.

Igor Dodon a făcut declaraţia care a stârnit valuri în plină campanie electorală, afirmând că Peninsula Crimeea este teritoriu al Federaţiei Ruse. 

Drept consecinţă, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Hnatişin, a fost ieri rechemat în ţară, pentru discuţii. 

Şalaru avertizează: „Urmează Abhazia şi Osetia!“

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, nu a lăsat declaraţia lui Dodon fără replică. Potrivit acestuia, „după ce a recunoscut anexarea Crimeei, riscăm îngheţarea relaţiilor cu Ucraina“. În opinia lui Şalaru, în faţa lui Igor Dodon se deschid perspective uriaşe. „Urmează să recunoască Abhazia şi Osetia, pe lista de aşteptare fiind insulele Curile şi Carabahul“, a avertizat ministrul moldovean al Apărării într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Romaniuk: „Ucraina va lua măsuri!“

Deputatul Frontului Popular din Ucraina, Viktor Romaniuk, consideră că Republica Moldova se află în aceste momente în faţa unei provocări: „Este vorba despre o intersecţie între UE şi aşa-zisa «civilizaţie rusă». Ucraina mereu îşi va apăra interesele şi integritatea teritorială, indiferent de cine va deveni următorul preşedinte al Moldovei“. 

Romaniuk spune că Rusia va încerca să nu piardă Moldova, din acest motiv ţara care se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale este practic inundată de propaganda rusească, prin intermediul mass-mediei din Federaţia Rusă.

„Dacă vreun politician de la Chişinău va considera Crimeea teritoriu rusesc, Ucraina va întreprinde măsuri, cum ar fi închiderea frontierelor şi interzicerea tranzitării ţării a persoanelor fizice şi juridice, dar şi a produselor“, a subliniat deputatul ucrainean într-o intervenţie televizată. „Tancurile ruseşti, armele, mercenarii omoară astăzi femeile în Ucraina. Nu cred că moldovenii sunt pregătiţi pentru asemenea provocări. Desigur, tancurile ruseşti nu vor ajunge la Chişinău, fiindcă în calea lor stă Ucraina şi marele popor ucrainean, gata să lupte pentru teritoriul său“, a adăugat Romaniuk. Totuşi, acesta spune că Rusia este în măsură să destabilizeze situaţia, folosindu-se de moldoveni şi pe urmă „aruncând Moldova la coşul de gunoi al istoriei“.

„Dacă Dodon câştigă, securitatea Moldovei este ameninţată”

Aceasta este părerea deputatului independent Ana Gopko, care este şi preşedintele comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru Afaceri Externe. În opinia lui Gopko, „în cazul în care candidatul prorus va câştiga alegerile prezidenţiale, securitatea Republicii Moldova va fi ameninţată, iar Ucraina riscă să obţină un vecin care va deveni o sursă de destabilizare în regiune“. „Aceste declaraţii pe care le auzim de la anumiţi candidaţi la prezidenţiale, în special că regiunea Crimeea este teritoriu rusesc, încalcă legislaţia ucraineană şi nu corespund rezoluţiilor internaţionale“, a declarat Gopko.

Voronin nu-l susţine pe Dodon. Usatîi va negocia

Preşedintele Partidului Comunist din Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ieri, din nou, că nu are de gând să-i ofere sprijin în turul doi al alegerilor socialistului Igor Dodon. „Nu avem niciun fel de motiv să-l susţinem pe Dodon. Chiar în preajma acestor alegeri, el a făcut mai multe declaraţii, precum că va lupta pentru alegeri anticipate, dar a uitat definitiv ce a declarat. Faptul că se numesc socialişti nu înseamnă nimic. Urmărim politica pe care o promovează. Relaţiile cu Dodon, chiar dacă va câştiga, nu se vor schimba“, a subliniat Voronin.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a explicat într-o postare video de ce nu o va putea sprijini în turul doi pe proeuropeana Maia Sandu: „Cu Maia este o problemă. Maia este proiectul oficial al SUA. Maia a declarat că este unionistă şi pledează pentru Unirea cu România“.

Totodată, Usatîi a spus că vineri, 4 noiembrie, va avea o întrevedere cu Igor Dodon la Moscova, după care va anunţa ce a decis în privinţa sprijinului acordat pentru socialist. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite