Din septembrie vor fi deschise sistemele vamale electronice la posturile Sculeni şi Tudora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedurile electronice de vamare vor fluidiza traficul în posturile de trecere a frontierei Foto: Adevărul
Procedurile electronice de vamare vor fluidiza traficul în posturile de trecere a frontierei Foto: Adevărul

De pe 1 septembrie, Serviciul Vamal va lansa în două posturi vamale-pilot, Sculeni şi Tudora, procedura de declarare electronică pentru operaţiunile de import. Iar în 2015, toate posturile vamale urmează să implementeze acest sistem.

Potrivit autorităţilor, la aplicarea declaraţiilor electronice de import costurile se vor reduce în jumătate. Vor fi excluse cheltuielile legate de tranzitarea mărfurilor de la punctul de frontiera până la terminalul vamal (postul vamal intern), cheltuielile pentru completarea declaraţiei de tranzit cu garantarea obligaţiei vamale, relevă IPN.

De asemenea, costurile de staţionare în zona de control vamal, de multiplicare a actelor şi de achitate pentru serviciile brokerului vamal.

Totodată, cu aplicarea importului electronic, agentul economic va interacţiona cu vama exclusiv prin intermediul sistemului informaţional. Contactul direct cu colaboratorul vamal practic se va exclude, ceea ce este un factor important pentru minimizarea riscurilor de corupţie.

După lansare declaraţiei electronice la export, cu începere din 1 marie anul curent, la toate posturile vamale ponderea exportului electronic din totalul exportului a atins 25%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite