Din 16 universităţi din R. Moldova vor rămâne doar 11

0
Publicat:
Ultima actualizare:
usm

Instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova vor fi reorganizate. Din 16 universităţi publice vor rămâne 11, iar scopul proiectului este de a moderniza învăţământul superior pentru a asigura studii de calitate, a anunţat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrului, reforma are loc şi în contextul în care numărul studenţilor a scăzut în ultima perioadă. Acum şapte ani, îşi făceau studiile în universităţi 92 de mii de studenţi, iar în prezent – 59 de mii.

Unele instituţii de cercetare vor fi integrate în universităţi. Personalul didactic de la universităţile absorbite va trece integral în procesul de predare şi cercetare la universităţile care le-au absorbit. În patru universităţi vor fi încadrate instituţii de formare continuă şi de cercetare, a specificat Anatolie Topală.

Ministrul a menţionat că reorganizarea va oferi pedagogilor oportunitatea unor lefuri mai mari, în condiţiile în care fondurile pentru întreţinerea unor clădiri ar putea fi direcţionate spre salarizare.

„Se va lichida doar risipa de bani. La UTM vor fi facultăţi de agronomie şi zootehnie, iar cadrele didactice de la Universitatea Agrară vor fi transferate la Universitatea Tehnică. Asta în condiţiile în care doar 1/3 dintre studenţii Universităţii Agrare îşi fac studiile în domeniul agricultură”, a precizat Anatolie Topală.

Potrivit ministrului, ca urmare a reorganizării în universităţile din Republica Moldova vor fi investiţi circa 700 de milioane de lei, dintre care 500 de milioane de lei – sub formă de grant, pentru a dezvolta infrastructura instituţiilor de învăţământ superior.

Proiectul hotărârii de Guvern care prevede reorganizarea universităţilor a fost elaborat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi este supus în prezent consultărilor publice.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite