Deputaţii au opinii contradictorii despre schimbarea sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Fiecare sistem electoral comportă şi avantaje, şi dezavantaje. În timp ce unii politicieni consideră că Republica Moldova este pregătită pentru adoptarea sistemului mixt, alţii afirmă că nu vor susţine implementarea acestuia, în condiţiile în care Republica Moldova se confruntă cu un şir de probleme precum – conflictul transnistrean, migraţia masivă, sărăcia.

Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice cu tema: „Condiţii şi trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Vlad Batrîncea, deputat al Fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, a spus că sondajele denotă un raiting extrem de scăzut al partidelor proeuropene care înţeleg foarte bine că la următoarele alegeri parlamentare ar putea rămâne fără putere, de aceea unica şansă pe care o văd este modificarea sistemului electoral. Potrivit lui, liderii acestor partide înţeleg că raitingul nu le permite accesul în Parlament şi de aceea vor să se debaraseze de partidele politice şi să vină la putere prin vot uninominal.

Parlamentarul spune că, de fapt, mulţi oameni susţin această idee prin analagie cu alegerile primarilor şi consilierilor. „Dacă alegem primari, consilieri, de ce să nu alegem şi un deputat? Li se pare că acest deputat va veni şi le va repara drumurile, dar este clar că în realitate nu este aşa şi nu va veni un deputat dintr-un teritoriu cu milioane de euro ca să-i repare drumurile”, a spus Vlad Batrîncea. În opinia sa, sistemul electoral poate fi modificat, dar nu în condiţiile Republicii Moldova, unde există probleme cu corupţia. O altă problemă este cea legată de regiunea transnistreană. „Cum poţi face alegeri uninominale, asta ar însemna că recunoaştem independenţa şi statalitatea Transnistriei?”, spune deputatul.

La fel, parlamentarul se întreabă cum pot fi organizate astfel de alegeri, în condiţiile în care peste un milion de cetăţeni se află în afara ţării? „Cum să organizăm pentru ei circumscripţii?”, a spus Vlad Batrîncea menţionând că sunt foarte multe probleme care spun clar că regulile nu se schimbă în timpul jocului, acest lucru nu este corect.

Tudor Deliu, deputat al Fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat că astăzi nu se poate spune, dacă e mai bun sau e mai rău un sistem sau altul, pentru că fiecare sistem electoral are şi avantajele şi dezavantajele sale. „Vorbind despre sistemul mixt, vreau să anunţă din start că fracţiunea Partidului Liberal Democrat nu va susţine această iniţiativă, dacă va veni în Parlament. Motive sunt mai multe”, a notat deputatul.

Liberal-democratul a menţionat că acest sistem este binevenit într-un stat integru, iar Republica Moldova are astăzi problema Transnistriei. „Până nu va fi soluţionată această problemă şi până nu va fi clară situaţia cu privire la diasporă, dacă vor putea fi create circumscripţii nu vom susţine. Potrivit lui, nu se poate vorbi despre sistemul mixt atâta timp cât situaţia cetăţenilor este precară iar nivel de sărăcie înalt, pentru implementarea lui ar putea facilita coruperea masivă a alegătorilor.

Valentina Buliga, deputată a Fracţiunii Partidului Democrat din Moldova, a declarat că Republica Moldova are 25 de ani de independenţă, are un Cod Electoral cu multe modificări şi există constatări ale experţilor internaţionali care au constata probleme la diferite scrutine. Deputata s-a arătat convinsă că orice modificare care va fi efectuată, se va face cu discuţii foarte largi pentru a fi identificat cel mai bun model de sistem electoral pentru Republica Moldova, astfel încât, atât cetăţenii din ţară, cât şi cei din diasporă să poată participa nestingherit şi transparent pentru a decide soarta viitorului Parlament.

Lilian Carp, deputat al Fracţiunii Partidului Liberal, a menţionat că PL optează pentru actualul sistem electoral. Potrivit lui, niciun sistem politic nu este perfect şi oricare poate admite posibilitatea unora să trişeze pentru a ajunge la putere. În opinia sa, este nevoie de o cultură politică ce va garanta alegeri parlamentare corecte de orice tip.

Dezbaterile publice „Condiţii şi trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, sunt ediţia a 70-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite