Cum ne protejăm de incendii şi de intoxicaţii cu monoxid de carbon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Mai mult de 60 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile produse în ţară de la începutul anului, iar 18 au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon emanat de instalaţiile de încălzire.

Pentru evitarea tragediilor, specialiştii recomandă, înainte de începerea sezonului de termificare, verificarea instalaţiilor de încălzire, indiferent dacă acestea sunt pe gaze naturale sau combustibil solid. Instalarea detectoarelor de fum şi gaze vine să sporească măsurile de securitate.

Contactată de IPN, Liliana Puşcaşu ofiţer de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a spus că, în cazul caselor încălzite cu sobe, este necesară montarea unei plăci de metal jos, lângă gura sobei, care să nu permită declanşarea incendiilor de la jăraticul căzut. Totodată, este necesar ca lucrurile care iau foc uşor, aşa cum sunt: ca hainele, textilele, mobilierul, să nu fie amplasate sau lăsate în preajma sobelor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară, din anul 2017, campania „O casă protejată, o viaţă salvată”, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Campania constă în instalarea detectoarelor de fum în casele familiilor cu persoane imobilizate la pat sau cu alte dizabilităţi, în casele persoanelor în etate şi familiile cu mulţi copii. De la începutul campaniei, au fost instalate detectoare în aproximativ  2500 de locuinţe.

Detectoarele sunt instalate pe pod în fiecare încăpere unde există o sursă de încălzire. Acestea emit un semnal sonor atunci când detectează fumul sau monoxidul de carbon, astfel încât cei aflaţi în locuinţă sunt avertizaţi că fie că este vorba de o emanare de gaze toxice, fie că este vorba de un incendiu. Inspectoratul recomandă familiilor care nu sunt eligibile pentru programul „O casă protejată, o viaţă salvată” să apeleze la persoanele autorizate pentru a-şi instala în mod individual detectoare de fum.

Vitalie Bordeniuc, şef al Direcţiei exploatare reţele gaze şi control de producţie la „Moldovagaz”, a spus că, pentru a evita scurgerile de gaze, este necesară verificarea periodică a coşurilor de fum şi a canalelor de ventilare de către specialişti de la întreprinderi specializate, care la finalul verificării trebuie să elibereze un act care să confirme buna funcţionare a instalaţiilor. La fel, este recomandată utilizarea instalaţiilor de gaze moderne, care au incorporate sisteme automate de siguranţă. Alte măsuri ţin de instalarea detectoarelor  de gaze cu clapete electromagnetice. Aceste dispozitive deconectează automat gazul atunci când detectorul sesizează scurgeri de gaze naturale.

Din anul 2014, normativele tehnice prevăd instalarea în apartamentele din blocurile noi şi în casele particulare, conectate la reţeaua de gaze, a sistemelor automate de siguranţă. Vitalie Bordeniuc a afirmat că cetăţenii care locuiesc în case mai vechi şi nu au dispozitive de detectare a gazului metan cu sistem de deconectare a gazelor, ar trebui să şi le procure individual. Dispozitivele date sunt instalate de către „Moldovagaz” în urma solicitării din partea consumatorului. „Moldovagaz” care este singura instituţie care are dreptul să realizeze lucrări de instalare a acestor dispozitive.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite