Creştinii ortodocşi prăznuiesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian îi prăznuiesc vineri, 12 iulie, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care sunt numiţi şi stâlpii Bisericii Ortodoxe. Tot în această zi se termină postul în cinstea apostolilor, numit în popor Postul Sâmpetrului.

În ziua când sunt prăznuiţi cei doi sfinţi este oficiată Sfânta Liturghie, după care enoriaşii şi soborul de preoţi înconjoară sfântul lăcaş ca şi în Ziua Învierii. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, fiind numiţi „căpetenii ale apostolilor” şi „ale lumii învăţători”, pentru că au contribuit la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părţi ale lumii.

Iisus Hristos i-a dat celui care se numea Chifa numele de Petru, adică piatră, şi l-a numit pe el stâlp pe care se va zidi Biserica. Apostolul Petru l-a urmat pe Iisus Hristos şi a lăsat mrejele de pescar şi familia. La început, Sfântul Apostol Pavel se numea Saul şi era un mare cărturar al tipului. Acesta era un fariseu fanatic care prigonea primii creştini, dar s-a convertit la creştinism după o minune care i s-a întâmplat. În drum spre oraşul Damasc, a fost orbit de o lumină puternică şi a auzit un glas care îi spunea: „Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti?” După aceasta a rămas orb şi a mers la Catedrala din Damasc, unde a cerut să fie botezat şi a început să propovăduiască noua religie a creştinilor.

Sfinţii Petru şi Pavel au fost omorâţi prin ordinul împăratului roman Nero. Sfântului Pavel i s-a tăiat capul cu sabia, în timp ce Sfântul Petru a fost răstignit pe cruce.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite