Conflict de interese la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Vicedirectorul - şef, tată şi socru pentru subalterni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CNAM, Chişinău FOTO Adevărul
Sediul CNAM, Chişinău FOTO Adevărul

Directorul adjunct al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Vasile Pascal, este şef, dar şi tată, socru şi cuscru pentru trei subalterni ai Companiei. Conflictul de interese ar fi apărut în momentul în care acesta a preluat atribuţiile directorului CNAM, Mircea Buga, după ce ultimul a fost numit ministru al Sănătăţii.

Chiar dacă legislaţia din Republica Moldova prevede sancţiuni pentru cei aflaţi în conflict de interese, acest lucru ar părea că nu deranjează angajaţii din unele instituţii de stat. Potrivit Sănătate Info, rudele actualului şef al CNAM deţin funcţii de şefi de direcţii.

Vasile Pascal este angajat al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină din 1 ianuarie 2003, în funcţia de vicedirector general, precizează sursa. Mai târziu, în aceeaşi instituţie a fost angajat fiul său, Iurie, iar peste câţiva ani, Alina Gâscă, cea care urma să-i fie noră. Astfel, Iurie Pascal deţine acum funcţia de şef al secţiei calitate, evaluare şi control în cadrul Direcţiei Centru a Direcţiei Generale calitate evaluare şi control din cadrul Aparatului Central al CNAM şi a fost angajat la doi ani după ce tatăl său a obţinut funcţia de vicedirector.

Alina Pascal deţine funcţia de şef-adjunct la Direcţia economie, monitorizare şi managementul contractelor, în cadrul Agenţiei Teritoriale Centru din Municipiul Chişinău. Aceasta a fost angajată în anul 2008. Conflictul de interese a fost generat atunci când lui Vasile Pascal i s-au delegat atribuţiile directorului general al CNAM, pe perioada cât Mircea Buga va deţine funcţia de ministru al Sănătăţii, mai scrie Sănătate Info.

Vasile Pascal vicedirector CNAM

Precizăm că directorul CNAM, Mircea Buga, şi-a păstrat fotoliul chiar dacă a fost numit ministru al Sănătăţii în Guvernul Chiril Gaburici. La 4 martie 2015, Executivul a aprobat dispoziţia nr.23 prin care acesta a fost suspendat din funcţia de şef al CNAM. Documentul mai prevede că „atribuţiile directorului general vor fi exercitate de către Vasile Pascal (foto), vicedirector general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în baza contractului individual de muncă pe durată determinată”, adică exact atât timp cât Mircea Buga va deţine funcţia de ministru. Când vorbim de atribuţii însă acestea sunt clar stabilite în Hotărârea de Guvern privind statutul CNAM.

Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii, Mircea Buga, spune că nu ştie care este „statutul” actual al acestor persoane, de la numirea lui Pascal în noua funcţie.

Mai multe detalii citiţi pe Sănătate Info.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite