Comuniştii şi Socialiştii cer controlul constituţionalităţii legii de ratificare a Convenţiei de la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bolea

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor cere controlul constituţionalităţii legii prin care a fost ratificată Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul. Depunerea sesizării la Curtea Constituţională a fost confirmată pentru IPN de către Stanislav Pavlovschi, responsabil de relaţiile cu presa al instituţiei.

Autorii sesizării sunt deputaţii Vasile Bolea şi Grigore Novac.

Convenţia a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. La 1 octombrie anul curent, Parlamentul a votat legea în prima lectură, în lipsa deputaţilor BCS, care au părăsit sala Parlamentului înainte de vot, numind ruşinoasă intenţia de ratificare a Convenţiei. Iar pe 14 octombrie, legea a fost votată în lectură finală.

Potrivit autorităţilor, prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, Republica Moldova se alătură efortului de combatere a violenţei împotriva femeilor şi a violenţei în familie. Statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, pentru linii telefonice de urgenţă, pentru adăposturi.

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a criticat în repetate rânduri documentul, sugerând că acesta conţine prevederi care „distrug valorile şi tradiţiile creştine”, „promovează avortul”, „legalizează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex”, „profanează sistemul educaţional”.

Şi Biserica Ortodoxă din Moldova s-a pronunţat împotriva ratificării Convenţiei de la Istanbul. Într-o adresare publică, Biserica Ortodoxă menţionează că întotdeauna a pledat pentru prevenirea şi combaterea violenţei, însă prin Convenţie se doreşte a „eradica tradiţiile”, prevederile ei „atentează în mod direct la dreptul părinţilor de a-şi educa copiii”. „Pentru prima oară, un tratat internaţional nu echivalează „genul”, în mod clasic, cu sexul biologic”, dar îl defineşte drept „construct social”... În consecinţă, rezultă că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realităţile obiective de existenţă a bărbatului şi a femeii”, menţionează Biserica Ortodoxă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite