Chirtoacă spune că era la un pas de a nu fi înregistrat în cursa electorală: CEC nu mai poate garanta rezultatele alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul înaintat de Blocul Electoral Unirea la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, Dorin Chirtoacă (deocamdată neînregistrat), susţine că, în ultimele trei zile, Mişcarea Unirea a demonstrat că instituţia, care potrivit legii nu are dreptul să greşească, totuşi a greşit şi Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să-şi recunoască înfrângerea în confruntarea pe care au avut-o în ultimele trei zile, transmite IPN.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, CEC era cât pe ce să nu-l înregistreze în cursa prezidenţială, dar a mers la autoritatea electorală, unde s-a demonstrat că acesta a greşit. Mai exact, din cele peste 20 de mii de semnături prezentate, potrivit candidatului, peste trei mii au fost atribuite la alte categorii decât ar fi trebuit, baza de date din sistem nu a răspuns uniform la datele cu privire la reşedinţă, dar şi au fost identificate persoane decedate semnatare, chiar dacă în realitate erau persoane vii. Acest lucru s-a întâmplat din cauza datelor eronate introduse de operatorul CEC, precizează Dorin Chirtoacă.

„Dacă la 20 de mii de semnături date de cetăţeni, Comisia Electorală Centrală a greşit, cum va fi la 1,5 milioane de voturi sau la 2 milioane de voturi pe care le vor da cetăţenii Republicii Moldova la alegeri. Mai poate garanta CEC şi instituţiile statului rezultatele alegerilor. Evident că nu”, consideră Dorin Chirtoacă, preşedinte al Partidului Liberal.

Potrivit lui, pe lângă mobilizarea masivă, cu un vot masiv „anti-Dodon”, Blocul Unirea trebuie să-şi apere voturile în secţiile de votare. Trebuie format un Consiliu de apărare a voturilor, de avut observatori în secţiile de votare, care să observe cum se numără voturile, pentru a nu putea fi fraudate, dar e nevoie şi de voluntari care să se implice în procesul de observare a alegerilor. Dorin Chirtoacă a chemat toţi unioniştii din Moldova să se alăture strategiei: „Toţi pentru unire şi unirea pentru toţi”, care, pe lângă obiectivul mare de „a-l bate pe Igor Dodon în aceste alegeri”, are şi obiectivul de relansare a curentului unionist în Moldova.

Solicitată de IPN, Rodica Sîrbu, şefa direcţiei comunicare a Comisiei Electorale Centrale, a declarat că CEC nu comentează declaraţiile politicianului. Ea a adăugat că astăzi va avea loc şedinţa CEC, unde vor fi examinate cererile de înregistrare în cursa prezidenţială a candidatului Blocului Unirea, Dorin Chirtoacă, şi a candidatului Partidului Unităţii Naţionale, Octavian Ţîcu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite