Chiril Moţpan, despre acordul de împrumut din Federaţia Rusă: Asistăm la un nou laundromat, prin alte scheme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Platformei DA Chiril Moţpan afirmă că felul în care a fost elaborat, negociat şi votat Acordul privind creditul în valoare de 200 mln de euro,  oferit de Federaţia Rusă, poartă însemnele unui „nou laundromat, doar că de această dată utilizând o schemă diferită”. Parlamentarul şi-a expus poziţia într-o postare pe Facebook, citată de IPN.

„Acordul de împrumut a fost semnat netransparent, Guvernul nu a demarat procedura oficială de negocieri cu partea rusă, nu sunt clare condiţiile creditului si cine este responsabil de întoarcerea banilor. O altă condiţie problematică fixată în textul acordului este că datoriile private pot fi convertite unilateral de Federaţia Rusă în datorie publică a Republicii Moldova, dar acordul nu reglementează nicicum soluţionarea judiciară sau prin arbitraj a litigiilor şi nu menţionează legislaţia statului care va sta la baza soluţionării lor. Asemenea prevederi sunt o ameninţare directă la securitatea economică a Republicii Moldova. Mai mult, acordul respectiv nu a fost pregătit şi supus negocierilor cu participarea specialiştilor calificaţi şi a angajaţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, aşa cum prevede Legea Nr. 595 din 24-09-1999, privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova. Asistăm la un nou laundromat, doar că de această dată utilizând o schemă diferită”, declară deputatul.

De asemenea, Chiril Moţpan nu este de acord cu faptul că Republica Moldova îşi asumă datoriile companiilor private de la noi faţă de băncile din Rusia: „Care a fost temeiul şi necesitatea consolidării unilaterale de către Federaţia Rusă a datoriilor private, potrivit prevederilor art. 7 şi 8 ale acordului (corpul împrumuturilor private, dobânzile, sancţiunile pecuniare exagerate cu acest credit), convertindu-le în datorie publică a Republicii Moldova, calculându-se până şi dobânzile la dobânzi, contrar normelor imperative ale legislaţiei Republicii Moldova?”.

Chiril Moţpan crede că se urmăreşte, de fapt, delapidarea banului public prin intermediul unor agenţi economici ai căror beneficiari finali sunt oameni politici de la guvernare. „Aceşti agenţi economici vor lua credite de la băncile comerciale din Federaţia Rusă şi nu le vor restitui. Datoriile private vor fi convertite in mod unilateral de către Federaţia Rusă în datorie publică externă a Republicii Moldova, pe care va trebui s-o plătim, în ultimă instanţă, noi, cetăţenii, indiferent cine va veni ulterior la guvernare”, afirmă deputatul Platformei DA:

Joi, 23 aprilie, prin votul deputaţilor alianţei de guvernământ PSRM-PDM a fost votată legea prin care a fost ratificat creditul în sumă de 200 mln euro acordat Republicii Moldova de către Federaţia Rusă, criticat de către fracţiunile de opoziţie din legislativ. La sfârşitul zilei, Curtea Constituţională a suspendat acţiunea legii respective.

https://www.ipn.md/ro/chiril-motpan-asistam-la-un-nou-laundromat-prin-alte-7965_1073078.html

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite