CEC nu a luat încă o hotărâre privind referendumul de la Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală nu a luat deocamdată o decizie cu referire la referendumul local de revocare a primarului de Bălţi. Solicitată de IPN, Alina Russu, preşedintele CEC, a invocat o notificare a Cancelariei de Stat, Oficiul teritorial Bălţi, precum că decizia Consiliului municipal Bălţi din 19 ianuarie, care a stabilit organizarea plebiscitului la 4 martie, nu este legală.

Potrivit Alinei Russu, Cancelaria de Stat a expediat notificarea Consiliului municipal Bălţi, iar consilierii, timp de 30 de zile, trebuie fie să-şi abroge decizia, iar dacă o menţin, trebuie să vină cu argumente în acest sens. â

„La moment suntem în situaţia în care aşteptăm să vedem care este rezultatul notificării. Din moment ce CEC nu a stabilit prin hotărâre data desfăşurării referendumului local de revocare, nu putem vorbi despre desfăşurarea unui referendum”, a declarat Alina Russu.

Codul Electoral nu stabileşte un termen expres în care Comisia Electorală Centrală trebuie notificată despre adoptarea de către un consiliu local a deciziei de desfăşurare a referendumului. Însă, decizia consiliului trebuie sa conţină neapărat data propusă pentru referendum, care poate fi peste cel puţin o luna şi nu mai târziu de 45 de zile din data adoptării deciziei. 

Totodată, CEC trebuie sa constituie circumscripţiile electorale cu cel puţin o lună înainte de ziua referendumului.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite