Ce fel de anvelope să cumperi ca să reduci consumul de combustibil şi zgomotul emis de maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Anvelopele cu o clasă energetică superioară oferă mai multă siguranţă în trafic, reduc consumul de combustibil şi zgomotul emis de autoturism, menţionează specialiştii Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, care, în parteneriat cu Inspectoratul Naţional de Patrulare, au îndemnat şoferii, în cadrul unui eveniment public, să-şi aleagă pneurile în baza etichetei energetice, transmite IPN.

Potrivit directorului Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin, pneurile cu o clasă energetică superioară au o aderenţa mai bună pe terenul umed şi reduc zgomotul exterior de rulare. Acest lucru permite şoferului să deţină mai mult control asupra autoturismului. Astfel, conduce în siguranţă, iar automobilul consumă mai puţin combustibil şi elimină mai puţine gaze.

Conform unor analize estimative, dacă şoferii aleg un set de anvelope din clasa A, în detrimentul unuia din clasa G, vor reduce consumul de carburant cu până la 9%, adică vor economisi 300 de litri de combustibil la peste 45 de mii de kilometri parcurşi (pentru un automobil echipat cu motor de 1,6 litri pe benzină, turbo) sau 240 de litri de carburant (pentru o maşină cu motorizare turbo diesel), se menţionează într-un comunicat de presă remis de AEE.

Analizele mai arată că trecerea autoturismelor înmatriculate în ţară la anvelope de clasă mai eficientă, în condiţiile unei distanţe parcurse de zece mii km anual, ar genera economii de combustibil de circa 5,4 mii tone pe an sau de peste 86 de milioane lei anual, în valori monetare. Mai mult decât atât, economiile de combustibil menţionate ar reduce volumul emisiilor de CO2 cu peste 13,5 mii tone.

Etichetarea pneurilor este obligatorie în toate statele membre ale Uniunii Europene din noiembrie 2012. În curând, şi în Republica Moldova va fi aprobat un regulament care prevede acelaşi lucru. Toţi importatorii, distribuitorii şi vânzătorii de pneuri vor fi obligaţi să comercializeze pneuri doar cu etichetă energetică.

Pe piaţa Republicii Moldova activează circa 150 de companii specializate în vânzarea şi distribuţia anvelopelor, dar nu există niciun producător de anvelope. Majoritatea pneurilor care ajung în Moldova sunt importate din China, ţările CSI (Rusia, Belarus, Ucraina), Turcia şi Uniunea Europeană.

La sfârşitul anului 2017, în Republica Moldova erau înregistrate peste 907 mii de unităţi de transport.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite