Ce angajamente şi-a asumat noul primar al Chişinăului, Andrei Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul campaniei electorale a alegerilor locale noi, Andrei Năstase a anunţat un şir de priorităţi pentru mandatul de primar.

Unul dintre angajamentele asumate este eliminarea din instituţiile Primăriei a tuturor persoanelor care se fac responsabile de delapidarea fondurilor publice, trucarea licitaţiilor, gestionarea frauduloasă a bugetului, precum şi de utilizarea abuzivă a bunurilor publice. În programul său electoral se menţionează că va fi creată o echipă de profesionişti dedicaţi, selectaţi pe criterii de integritate, cu aptitudini relevante realizării posturilor din organigrama nou formată, transmite IPN.

Liderul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr declara că în calitate de primar va dispune un audit intern profund în cadrul întreprinderilor municipale, iar ulterior va urma desfiinţarea celor care nu pot fi justificate în niciun fel, pentru că serviciile pe care le oferă pot fi procurate mai uşor şi mai ieftin pe piaţa liberă. Andrei Năstase a promis că va lansa o campanie de atragere a investiţiilor locale şi externe, orientate spre dezvoltarea infrastructurii, creşterea eficienţei serviciilor publice şi consolidarea capacităţii instituţionale a municipiului. În platforma sa electorală se menţionează că va fi lansat un program de granturi pentru antreprenorii din suburbii şi din domeniul businessului mic şi mijlociu.

Printre angajamentele asumate de către liderul PPPDA se numără şi majorarea fondului de salarii pentru cadrele didactice şi managerii din învăţământul preşcolar, primar şi secundar cu 45 de milioane de lei, ajustat anual la rata inflaţiei, începând cu anul 2019. În programul său electoral, acesta fixează creşterea investiţiilor capitale în sistemul educaţional şi alocarea lor în funcţie de priorităţile stabilite. Un alt angajament este deschiderea de noi grădiniţe şi grupe pentru asigurarea fiecărui copil cu un loc la grădiniţă, dar şi instituirea unui minim de finanţare a educaţiei din veniturile totale ale Primăriei, excluzând transferurile, de cel puţin 20%, începând cu bugetul pentru anul 2019.

Printre măsurile pe care Andrei Năstase a promis să le aplice în primul an de mandat se numără amenajarea coridoarelor dedicate pentru transportul public, utilizarea tehnologiilor informaţionale în reglarea transportului şi fluxului de pasageri, dar şi majorarea numărului de troleibuze noi, dotate cu rampe pentru persoane cu cerinţe speciale şi aer condiţionat. Potrivit lui, în prima fază, activitatea operaţională a structurilor existente va fi supusă unui audit minuţios. În cea de a doua fază, va fi elaborat un plan de redresare, având drept obiectiv aşezarea activităţii operaţionale pe nevoile de mobilitate a cetăţenilor şi înlăturarea unităţilor de transport public uzate moral şi tehnic.

Andrei Năstase a mai promis că, din prima lună de mandat, va dispune dotarea tuturor instituţiilor subordonate Primăriei cu suporturi necesare parcării bicicletelor, iar ulterior vor fi implementate programe de susţinere a utilizatorilor de transport alternativ şi ecologic.

În calitate de primar al Chişinăului, Andrei Năstase a spus că va iniţia un program municipal „Medicină Accesibilă de Calitate”, care va include renovarea instituţiilor medico-sanitare municipale, dar şi o colaborare strânsă cu mediul universitar şi academic în reformarea sistemului de sănătate municipal. Acesta a mai promis să asigure, în calitate de primar, un oraş accesibil şi incluziv pentru toţi locuitorii. Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme ale capitalei o reprezintă infrastructura urbană neadaptată persoanelor cu mobilitate redusă, nevăzătorilor etc.

Conform rezultatelor preliminare, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr la funcţia de primar al capitalei, Andrei Năstase, a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său, Ion Ceban, de la Partidul Socialiştilor – 47,43%

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite