Capitala va avea un panou de monitorizare a calităţii aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţia costă aproximativ 190 de mii de euro
Instalaţia costă aproximativ 190 de mii de euro

În centrul Capitalei, lângă Primărie, se preconizează instalarea unui panou informaţional de monitorizare care va prezenta informaţii exacte privind starea aerului.

Solicitat de IPN, şeful Departamentului Monitoring al calităţii mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Gavril Gâlcă, a declarat că întreaga instalaţie costă circa 190 de mii de euro.

Instalaţia este compusă dintr-o staţie de monitorizare a calităţii aerului şi compoziţiei acestuia şi un panou informativ. „Informaţia va fi prezentată în aşa fel încât să fie pe înţelesul tuturor. Omul va şti că până la o limită, respiră bine, curat, dar dacă indicatorii sunt mai sus, înseamnă că trebuie să se protejeze“, a afirmat Gavril Gâlcă. Panoul va face şi pronosticuri.

Acesta a adăugat că sursele bugetului naţional nu permit implementarea unui astfel de proiect, singura soluţie fiind susţinerea internaţională. „Pledăm pentru căutarea posibilităţilor financiare de la donatori internaţionali. Solicitări au fost trimise mai multor instituţii şi organizaţii internaţionale, sperăm că vom obţine rezultate“, a spus Gavril Gâlcă. Potrivit specialiştilor, instalarea unei astfel de staţii ar putea contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului Capitalei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite