Capii democraţilor, sub sabia demisiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După demisia lui Valeriu Zubco, mai mulţi liberal-democraţi au cerut revocarea lui Vlad Plahotniuc, care ar fi capul tuturor răutăţilor. Pe de altă parte, democraţii şi liberalii i-au acuzat că „vânează“ dividende politice.

Reuniţi într-o şedinţă extraordinară, deputaţii au aprobat ieri, cu vot unanim, demisia lui Valeriu Zubco din funcţia de procuror general şi au creat o comisie parlamentară ce va investiga modul în care organele abilitate au administrat incidentul din 23 decembrie, din Pădurea Domnească.

Cele trei ore de discuţii s-au lăsat cu acuzaţii grave şi proteste zgomotoase. Deputaţii PCRM au venit cu megafoane şi au pornit sirenele, indignaţi de faptul că pe ordinea de zi nu a încăput şi proiectul lor privind revocarea democratului Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

Marian Lupu le-a explicat că iniţiativa nu a fost înregistrată deoarece, potrivit legii, doar preşedintele Parlamentului îşi poate numi sau demite adjunctul.

„Procuratura, o bâtă politică“

„Să înţelegem că în Moldova a apărut o vacă sacră –  Vlad Plahotniuc-Ulinici?“, a întrebat Alexandr Petkov. „În această ţară, există o singură vacă sacră – Constituţia“, i-a răspuns liderul PD. În luna octombrie, o solicitare similară a fost supusă votului în Legislativ, însă, potrivit lui Lupu, atunci a fost vorba de o greşeală de procedură.

Comuniştii nu s-au lăsat şi au înregistrat o nouă iniţiativă. Astăzi ei vor încerca, din nou, să-l dea jos nu doar pe Plahotniuc, dar şi pe Lupu. „Dacă nu va fi demis prim-vicepreşedintele Parlamentului – stăpânul procurorului general, al preşedintelui Parlamentului şi al altor două partide parlamentare, nu costă nimic diferite comisii de investigare, iar crima nu va fi elucidată niciodată“, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin. Liberal-democraţii care l-au succedat la microfon au fost mai duri.

„Procuratura Generală a devenit un instrument abil de tăinuire a unor crime, de fabricare a dosarelor şi, în consecinţă, o bâtă politică. Domnule Plahotniuc, lăsaţi politica, pentru început coborâţi din prezidiul Parlamentului, iar apoi căutaţi-vă de afaceri. Dacă vreţi binele cetăţenilor, partidului din care faceţi parte şi coaliţiei de guvernare, uitaţi visurile halucinante de a fi stăpân pe viaţă şi destine. Cu bani şi frică nu faci politică“, l-a îndemnat Maria Ciobanu.

Liberalii şi democraţii, în schimb, au arătat cu degetul spre medici şi poliţişti, care ar fi tăinuit omorul lui Sorin Paciu, şi şi-au acuzat colegii că „au intrat cu bocancii peste drama unei familii“. „De ce cei care cer depolitizarea Procuraturii nu vor să lase din mâinile lor MAI, Fiscul, Vama şi Ministerul Justiţiei?“, s-a întrebat democrata Valentina Stratan, referindu-se la instituţiile controlate de PLDM.

„Comuniştii vor să rupă capital politic. Nu este o simplă vânătoare după dividente politice, ci împuşcături de tun în Alianţă“, a reclamat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Frământări preelectorale

Deşi vorbeşte despre o scindare, analistul politic Viorel Cibotaru nu crede că AIE se va destrăma în urma acestui scandal. Şi asta deoarece toate cele trei componente vor avea de pierdut la următoarele alegeri, singurii care vor avea de câştigat fiind comuniştii.

„Este clară mizeria în care au căzut PD şi PL, care continuă să acopere toate nelegiurile, în timp ce PLDM îşi păstrează poziţia bazată pe anumite valori. Nu cred că Vlad Plahotniuc este persoana din cauza căreia Moldova trebuie să piardă perspectiva europeană“, consideră expertul.

Pe de altă parte, comentatorul Roman Mihăeş presupune că „PCRM şi PLDM au declanşat o isterie la nivel naţional şi negociază o guvernare comună“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite