Capela Cimitirului Central din Chişinău a fost restaurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capela Cimitirului Central FOTO: IPN
Capela Cimitirului Central FOTO: IPN

Capela Cimitirului Central din strada Armenească a fost restaurată, după ce nu a mai funcţionat din anul 1982. Pentru restaurarea capelei s-au cheltuit circa 50.000 de lei, din resursele întreprinderii municipale Combinatul Servicii Funerare.

Directorul întreprinderii, Ludmila Boţan, a declarat pentru IPN că lăcaşul datează din 1947. „Este un obiect de cult, cu elementele specifice, cum ar fi arcele, fresca, uşile sculptate în lemn. Simbolul definitoriu este crucea celtică, un element spiritual specific mai multor religii şi care permite cetăţenilor de orice confesiune să vină aici“, a afirmat femeia. 

Potrivit ei, restaurarea lăcaşului s-a făcut inclusiv la solicitarea persoanelor care nu au unde depune sicriul cu defunctul pentru a-şi lua rămas bun de la acesta.

Directorul adjunct al întreprinderii, Elena Munteanu, a declarat că această capelă este un local cu un ambient decent, pentru ca rudele să-şi petreacă persoanele apropiate pe ultimul drum într-o atmosferă liniştită. Înăuntru se găseşte o frescă mare cu imaginea lui Iisus Hristos.

De asemenea, au fost restaurate şi uşile sculptate care reprezintă scene din Învierea Sfântului Lazăr.

Capela are şi o icoană executată în tehnica mozaică, ce o reprezintă pe Maica Domnului. Înăuntrul este un platou pentru depunerea sicriului, o măsuţă şi alte atribute religioase pentru înmormântare.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite