Bunurile lui Plahotniuc, în valoare de circa jumătate de miliard de lei, rămân sub sechestru

0
0
Vlad Plahotniuc FOTO Reuters
Vlad Plahotniuc FOTO Reuters

52 de bunuri, în valoare de peste 486 milioane de lei, indisponibilizate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) şi care aparţin lui Vlad Plahotniuc, rămân sub sechestru. Asta după ce Curtea Constituţională a declarat inadmisibile solicitările avocatului, care a cerut instanţei supreme să se pronunţe pe marginea unor pretinse încălcări, admise de organele statului în raport cu beneficiarul efectiv al bunurilor sechestrate.

Autorul celor 12 sesizări a invocat că normele contestate permit aplicarea sechestrului pe bunurile unor persoane care nu au vreun statut în cauza penală în care se solicită aplicarea sechestrului. În sesizări s-a menţionat că aceste prevederi încalcă dreptul persoanei de acces liber la justiţie, dreptul de a-şi cunoaşte drepturile şi îndatoririle şi dreptul de proprietate. Curtea însă a considerat toate sesizările, depuse de avocatul lui V. Plahotniuc,  inadmisibile.

Amintim că ARBI a indisponibilizat 52 de bunuri ce ar aparţine lui Plahotniuc, în baza delegaţiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică frauda bancară. Printre acestea se numara 11 automobile, 11 imobile,  o  încăpere nelocativă, 5 capitaluri sociale, 17 construcţii locative şi nelocative, dar şi 4 conturi bancare. Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul ţării, alte 11 - în Elveţia (7), Franţa (1) şi în România (3).

ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracţionale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanţa de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituţia executorului judecătoresc şi Serviciul Fiscal de Stat.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite