Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor: Universitatea Agrară trebuie să devină un centru ştiinţifico-didactic al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunistii si Socialistii

Universitatea Agrară de Stat trebuie să devină un centru ştiinţifico-didactic cu absorbirea instituţiilor de ştiinţă specializate în cadrul universităţii pentru elaborarea recomandărilor, politicilor, poziţiilor. Atentarea la independenţa acesteia este o lovitură puternică în sectorul agrar al ţării.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de reprezentanţii Fracţiunii parlamentare a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

BCS menţionează că Universitatea Agrară trebuie să rămână o instituţie independentă, de aceea fracţiunea va insista pe mai multă transparenţă şi pe desfăşurarea consultărilor publice privind reforma reorganizării prin fuziune (absorbţie) a universităţilor. „Cunoaştem cu toţii că această iniţiativă a apărut dimineaţa, fără consultare cu mediul academic, angajaţii universităţii, studenţii. Toţi au aflat despre reformă din presa... Ne-au spus că vor fi consultări în baza Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, dar acestea nu au fost. De aceea vom insista ca la următoarele şedinţe de Parlament să fie abordat acest subiect, ca membrii guvernării să asculte părerea cetăţenilor simpli”, a spus deputatul BCS Vladimir Odnostalco.

„Trebuie să avem o ţară dezvoltată ca să putem aproviziona, în cel mai rău caz, noi pe noi cu produse alimentare, de calitate, la preţuri accesibile, dar şi să avem o concurenţă la export cu alte ţări. În caz contrar, vom alege varianta: sau pâine, sau gaz”, a spus Radu Mudreac, un alt membru al fracţiunii.

În context, deputaţii BCS au atenţionat asupra agravării situaţiei în sectorul agricol. „A început deja recoltarea grânelor. Prognozele sunt destul de pesimiste. Situaţia în agricultură se înrăutăţeşte. Roada nu va fi mai mare de 2,5 tone la hectar. Dacă vom lua în calcul că în toamna anului trecut au fost semănate doar 255 de mii de hectare cu grâu de toamnă, vom avea de recoltat nu mai mult de 650 de mii de tone de grâu, comparativ cu un milion şase sute de tone pe care le-am avut anul trecut. Ce vom face la toamnă şi cât ne va costa pâinea? Cu siguranţă, ea va fi mult mai scumpă, dar nu vom avea nimic de exportat, ceea ce înseamnă că producătorii agricoli vor avea în buzunar mult mai puţin decât au avut până acum, pentru că preţurile la importuri, în special resursele energetice, sunt în creştere”, au spus deputaţii.

Potrivit propunerii Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite