Biroul Interpol Moldova: Grigore Caramalac nu poate fi extrădat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interlopul Grigore Caramalac are statut de „hoţ în lege” în lumea criminală.
Interlopul Grigore Caramalac are statut de „hoţ în lege” în lumea criminală.

Şeful Biroului Naţional Central Interpol din Moldova, Viorel Ţentiu, a declarat că s-a autosesizat în baza informaţiilor apărute în presa rusă precum că interlopul moldovean Grigore Caramalac a fost reţinut la Moscova. În acest sens, Ţentiu a precizat că au urmat demersuri către colegii din Federaţia Rusă, transmite IPN.

„Avem şi un răspuns oficial, precum că cetăţeanul respectiv a fost localizat în Aeroportul Domodedovo. Dar, plecând de la premisa faptului că deţine şi cetăţenia Federaţiei Ruse, ultimul nu poate fi extrădat în Republica Moldova şi nici nu poate fi reţinut”, a declarat Viorel Ţentiu pentru Agenţa de presă IPN.

Şeful Biroului a precizat că Grigore Caramalac nu este nici reţinut, nici arestat, ci doar localizat, adică a fost stabilit locul aflării. Cât despre cercetarea în cadrul dosarelor din Republica Moldova, Viorel Ţentiu a spus că în acest sens ar putea să se pronunţe organele procuraturii.

Contactat de IPN, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a menţionat că, până la această oră, Procuratura Republicii Moldova nu a primit vreo înştiinţare oficială cu privire la reţinerea persoanei date în căutare internaţională. „În funcţie de informaţiile care vor fi prezentate de autorităţile competente ale Federaţiei Ruse, vom decide asupra acţiunilor ulterioare, în conformitate cu procedurile legale”, a mai spus Maria Vieru.

În toamna anului trecut, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale informa că pe ambele cauze penale sunt emise mandate de arest pe termen de 30 de zile. Acţiunile lui Grigore Caramalac au fost documentate în anii 2016-2017, de ofiţerii de investigaţie a Direcţiei investigaţii criminalitate organizată a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, în comun cu procurorii PCCOCS. „Decizia procurorului PCCOCS de a fi clasată o cauză penală şi încetat mandatul de arest aplicat în privinţa lui Grigore Caramalac a fost luată pe cauza penală transmisă anterior autorităţilor de drept din Rusia. Acea cauză penală nu are vreo legătură procesuală cu cauzele documentate în anul 2016-2017”, preciza instituţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite