Andrei Spînu: Riscurile unei noi crize energetice sunt minime

0
0
Andrei Spînu
Andrei Spînu

Vicepremierul Andrei Spînu dă asigurări că riscurile unei noi crize energetice sunt foarte mici. Potrivit oficialului, în luna decembrie nu există premisele unui nou ultimatum din partea Gazprom privind o eventuală sistare a livrării gazului, întrucât Moldovagaz face deja plăţile pentru luna noiembrie, notează IPN.

În acelaşi timp, oficialul spune că tariful în luna decembrie, cel mai probabil, va rămâne 11,08 lei şi abia la începutul anului viitor ar putea fi revizuit tariful, dacă va exista o tendinţă de scădere a preţului la gaz pe piaţa internaţională.

Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să-şi achite la data de 20 de fiecărei luni atât plăţile pentru luna precedentă, cât şi avansul pentru luna în curs. Vicepremierul Andrei Spînu spune că la 20 decembrie nu există premise ca Gazprom să ne ameninţe din nou cu sistarea livrărilor de gaze.

„Sunt în permanentă discuţie cu Moldovagaz, o parte din plata pentru gaze deja a fost făcută, vor mai fi subvenţiile din partea statului, de aceea la această etapă riscurile sunt extrem de mici. Din achitările care au loc zilnic către Gazprom se vede o tendinţă bună. Moldovagaz este gata de a achita consumul pentru noiembrie şi în scurt timp va începe să achite avansul şi pentru decembrie. Moldovagaz ia în considerare situaţia ca unii cetăţeni să amâne aceste plăţi. Totuşi, mesajul nostru către cetăţeni este să plătească integral facturile, dar dacă sunt situaţii mai complicate, să achite atât cât pot şi ulterior să revină şi să achite datoriile”, a spus Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя”de la RTR Moldova.

Vicepremierul a explicat şi necesitatea introducerii în factură a menţiunii „Suport din partea Guvernului Republicii Moldova”. Potrivit lui Spînu, deşi bugetul de stat este creat tot din contribuţiile cetăţenilor, oamenii trebuie să cunoască valoarea ajutorului din partea statului.

„Acest ajutor este luat la decizia Guvernului şi orice bani din buget sunt banii oamenilor. Totuşi, am considerat că este ok să aducem claritate asupra modului cum va fi acordat acest ajutor şi, ca să nu fie niciun fel de speculaţii, s-a indicat tariful şi s-a scris care este ajutorul din partea Guvernului. Moldovagaz transmite nota de plată către Ministerul Finanţelor şi Ministerul transferă banii”, a mai spus Andrei Spînu.

Deşi anterior, ANRE anunţa că tariful de 11,08 lei este unul provizoriu, doar pentru luna noiembrie, se pare că acest tarif va mai fi menţinut un timp. Potrivit vicepremierului Spînu, ar trebui să existe o stabilitate în acest sens, pentru a nu bulversa societatea.

„Tariful la gaze şi la energie electrică trebuie să aibă o stabilitate. Nu azi achităm 8 lei, luna viitoare 13 lei. Asta creează o situaţie de incertitudine în rândul persoanelor fizice, dar şi o problemă de planificare pentru mediul de afaceri. Din acest motiv, Moldovagaz a prezentat calculele pentru 14 luni, asta înseamnă noiembrie –decembrie 2021 şi 12 luni din 2022. ANRE a stabilit tariful provizoriu, dacă la începutul anului viitor vor face o analiză şi se va vedea că tendinţele pe pieţele internaţionale sunt în scădere, s-ar putea ca tariful să fie mai mic de 11 lei”, a spus Andrei Spînu.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 11,08 lei, cu TVA inclus. Potrivit legii, statul compensează 67% din acest tarif pentru primii 50 de metri cubi de gaze consumate şi 50% din tariful pentru următorii 100 de metri cubi de gaze naturale consumate.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite