Analist: Fără un sprijin al partenerilor din Occident, blocul ACUM nu va merge la dialog cu PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Dacă nu va exista un sprijin al partenerilor din Occident care să le spună reprezentanţilor blocului ACUM să meargă la dialog, atunci formaţiunea nu va purta negocieri cu Partidul Democrat, care anterior a lansat un apel în acest sens. Opinia aparţine analistului politic Corneliu Ciurea. Comentatorul este de părere că blocul ACUM nu doreşte să se aşeze la masa de negocieri, transmite IPN.

„În democraţii există două tipuri de comportament: consensual, inclusiv în Parlament, cel promovat de PDM, care vorbeşte despre proiecte comune, despre posibilităţi de colaborare. La fel de valid este şi tipul conflictual de conduită, abordat de blocul ACUM, al cărui mesaj conflictual este în continuare gustat de un anumit procent al populaţiei noastre”, a afirmat Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. În opinia lui, ţinta PDM este de a demola acest tip de comportament bazat pe conflict.

Juristul Vitali Catană susţine că după alegerile de duminică s-a constituit o distribuţie interesantă a voturilor: aproximativ câte o treime au obţinut forţele principale care au acces în Parlament. În opinia lui, blocul ACUM nu poate invoca motive care să-i oprească de la negocieri pentru că trebuie să aibă respect şi pentru alegătorii celorlalte partide. „Aşa cum PPDA şi PAS invocă voturile care le-au fost acordate de cetăţeni, la fel pot invoca şi cei de la PDM, şi cei de la PSRM, dacă vor intra în discuţii. Şi aici intervin criteriile pentru negocieri”, spune Vitali Catană. Dacă şi democraţii vor invoca voturile alegătorilor, atunci se va ajunge la un blocaj.

Vineri, 1 martie, Partidul Democrat a informat că, acum câteva zile, a adresat scrisori către Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, prin care le invită la negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare, „astfel încât să fie asigurată o guvernare eficientă a Republicii Moldova, în conformitate cu aşteptările oamenilor”.

Ulterior, reprezentanţi ai PPDA şi PAS, partidele care formează blocul ACUM DA PAS, au declarat în spaţiul public că nu vor merge la un dialog cu PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite