2.600 de părinţi au înaintat o petiţie prin care cer redeschiderea grădiniţelor din R. Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.600 de părinţi au înaintat autorităţilor o petiţie prin care cer redeschiderea grădiniţelor sau adoptarea măsurilor de protecţie socială pentru familiile cu copii preşcolari, transmite IPN.

Petiţiile au fost depuse către Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică şi Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi vor fi transmise prin mail Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Avocatului poporului pentru drepturile copilului.

Potrivit Alei Revenco, conducătoarea asociaţiei „Părinţi Solidari”, prin această petiţe, iniţiată săptămâna trecută, se cere soluţionarea problemei cu care se confruntă părinţii a circa 150 de mii de copii din cauza grădiniţelor închise. În condiţiile în care, din 4 mai, majoritatea persoanelor au fost chemate să iasă la locurile de muncă, la aproape o lună din acel moment nu a fost stabilită modalitatea funcţionării instituţiilor de învăţământ. „Statul nu ne-a dat o soluţie ce facem cu copiii”, a declarat Ala Revenco.

Ala Revenco menţionează că părinţii au de ales, fie merg la muncă, fie renunţă la muncă ca să aibă grijă de copii. Părinţii sunt la limită, pentru că şi-au epuizat toate concediile posibile, de odihnă, din cont propriu etc. Copiii sunt lăsaţi fie cu vecinii, bunicii sau fraţii mai mari.

Părinţii susţin că înţeleg eventualele riscuri legate de deschiderea grădiniţelor în condiţiile epidemiologice, însă, potrivit lor, copiii sunt supuşi riscului dublu atât timp cât părinţii muncesc şi pot contacta virusul, iar ei sunt în grija altor persoane.

Potrivit Alei Revenco, dacă autorităţile decid că, din motive epidemiologice, grădiniţle nu pot fi deschise, solicitarea e să întreprindă măsuri de susţinere socială, prin care părinţii să fie asiguraţi cu o indemnizaţie ce cel puţin jumătate din salariul acestora şi să fie adoptate măsuri legislative prin care ei să-şi păstreze locul de muncă.

Una dintre mămici prezente la depunerea petiţiei a relatat că are doi copii care merg la grădiniţă. Din 11 martie ei stau acasă. „După aproape trei luni de zile, eu nu ştiu când aceşti copii vor merge să socializeze”. O altă mamă şi-a exprimat îngrijorarea că copiii sunt nevoiţi să stea singuri acasă în timp ce părinţii sunt la muncă. În aceste condiţii, cum poate fi asigurată siguranţa copiilor, se întreabă femeia. Ea spune că nici angajatorii nu sunt foarte receptivi la situaţia creată şi nu admit lucrul la distanţă.

Şcolile şi grădiniţele din Republica Moldova au fost închise în data de 11 martie, din cauza riscului de răspândire a noului tip de coronavirus.

https://www.ipn.md/ro/2600-de-parinti-au-inaintat-o-petitie-prin-care-7967_1073934.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite