2.470 de copii din din raionul Ştefan-Vodă se vor încălzi în această iarnă la sisteme termice ecologice, pe bază de biomasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2014, 130 de instituţii publice rurale din toate raioanele ţării vor fi dotate cu sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Potrivit specialiştilor de la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, producţia naţională de paie echivalează, din punct de vedere energetic, cu 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

3.200 de oameni din Ştefan-Vodă, dintre care 2.740 de copii vor beneficia, cât de curând, de sisteme termice care funcţionează pe bază de biomasă. Autorităţile locale din Ermoclia, Olăneşti, Palanca, Viişoara, Talmaza, Copceac, Popeasca, Crocmaz şi Răscăieţi au semnat deja memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în vederea instalării şi punerii în funcţiune a noilor utilaje termice, în şcolile şi grădiniţele din satele pe care le reprezintă.

„Pe fundalul creşterii inerente a preţurilor la gaz, trebuie să valorificăm propriile surse energetice. Studiile au arătat că una din cele mai sigure și ușor accesibile surse alternative de energie pentru Republica Moldova sunt paiele şi alte deşeuri cerealiere. Anual, Republica Moldova produce, în medie, 700.000 de tone de paie care sunt echivalente, sub aspect energetic, cu circa 250 milioane de metri cubi de gaze naturale sau cu 25% din consumul anual al ţării", susţine Mihai Cuiban, specialist principal al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Până în 2014, 130 de obiective publice rurale din toate raioanele Republicii Moldova vor fi conectate la sistemele de încălzire pe bază de deşeuri agricole.

Bugetul total pentru acest proiect este de 14,56 milioane de euro, fonduri acordate de Uniunea Europeană şi PNUD Moldova.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite