1 aprilie – ultima zi de reduceri la achitarea primei de asigurare medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

1 aprilie este ultima zi în care cetăţenii moldoveni pot achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă cu reduceri, transmite IPN.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, proprietarii de teren agricol beneficiază de 75% reducere şi trebuie să achite 1014 lei prin intermediul agenţiilor teritoriale ale CNAM.

Persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, beneficiază de reduceri de 60% şi achită 1622,40 lei.

Fondatorii de întreprinderi individuale, deţinătorii de patentă, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, achită 2 028 lei, ceea ce reprezintă jumătate din prima de asigurare medicală.

După 1 aprilie, persoanele care nu s-au asigurat în termenul stabilit de legislaţie vor plăti integral prima AOAM, 4056 de lei, cu amendă de la 750 la 1 650 de lei şi penalitate de întârziere egală cu 0,1% din prima de asigurare pentru fiecare zi de întârziere. Statutul de asigurat va fi activat doar după şapte zile din momentul achitării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite