Primarul din Istanbul, un potențial contracandidat al lui Erdogan la funcția de președinte, a fost condamnat la închisoare

0
Publicat:

Primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a fost condamnat la 2 ani și 7 luni de închisoare pentru "insultarea" oficialilor turci. El era văzut ca un potențial contracandidat al președintelui Recep Erdogan și una din cele mai proeminente figuri ale opoziției turce. 

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Din cauza sentinței primite, Ekrem Imamoglu în vârstă de 52 de ani, nu mai are dreptul de a deține o funcție publică. El ar fi insultat funcționari publici în timpul unui discurs pe care l-a ținut la câștigarea alegerilor munincipale din Istanbul, în 2019, potrivit G4Media

Imamoglu este un reprezentant al Partidului Republican al Poporului, de opoziție. În timpul discursului de la câștigarea alegerilor munincipale, ar fi spus că cei care au anulat votul inițial din algerile locale din 2019 au fost "niște proști". Atunci îl învinsese la limită pe candidatul Partidului AK din care face parte și Erdogan.

Chiar dacă atunci primele rezultate au fost anulate, Imamoglu a reușit să câștige fără emoții la repetarea votului pentru Primărie. Astfel, el a pus capăt unei guvernări de 25 de ani exercitată de partidul AK în Istanbul. 

Sentința pronunțată miercuri poate fi atacată în apel însă vine cu doar șase luni înainte dealegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia. Judecarea și soluționarea definitivă a lui Imamoglu s-ar putea prelungi dincolo de alegerile prevăzute în iunie 2023 așa că acesta nu ar putea candida împotriva lui Erdogan.

Hotărârea va fi definitivă doar după ce instanţa superioară va decide dacă menţine sau nu hotărârea. În aceste circumstanţe, ar fi greşit să spunem că interdicţia politică este în vigoare”, a declarat Timucin Koprulu, profesor de drept penal la Universitatea Atilim din Ankara.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite