Exclusiv Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar putea urma invadarea Libanului|ANALIZǍ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre ipotezele pentru care operațiunea anti-Hezbollah a fost demarată zilele acestea este că Israelul s-a hotărât să pună capăt amenințării permanente din zona de nord a țării, spune analistul Andrei Schwartz. În această situație, ar putea urma invadarea Libanului.

Operațiune anti-Hezbollah fără precedent în Liban. FOTO: Colaj Adevărul
Operațiune anti-Hezbollah fără precedent în Liban. FOTO: Colaj Adevărul

Tensiunile dintre Hezbollah şi Israel ating o nouă cotă după ce, miercuri după-amiază, au fost raportate noi explozii, de această dată provocate de staţii radio portabile folosite de Hezbollah, în sudul Libanului și în suburbiile sudice ale Beirutului.

Autorităţile au anunţat cel puţin 20 de morţi şi circa 450 de răniţi.

Asta după ce, marți, au explodat simultan 5.000 de pagere-capcană, provocând rănirea a 2.800 de membri Hezbollah și civili, precum și cel puțin 12 morți în Liban și Siria

Analistul de politică externă specializat pe Orientul Mijlociu Andrei Schwartz a explicat pentru „Adevărul” de ce a fost lansată acum operațiunea anti-Hezbollah de eliminare a mai multor membri ai grupării teroriste libaneze prin intermediul unor pagere-capcană și al unor stații radio portabile, precum și la ce ne putem așteptam în continuare.

Schwartz: „s-ar putea să vedem atacuri aeriene, apoi intrarea de trupe în Liban”

Sunt două ipoteze cu privire la alegerea momentului, spune analistul:

„Israelul s-a hotărât să pună capăt amenințării permanente și strămutării interne a peste 100.000 de cetățeni, din zona de nord a țării - care au fost nevoiți să se mute la rude, prieteni, sau sa fie găzduiți în hoteluri și alte centre ad-hoc, din cauza tirurilor zilnice de rachete și drone lansate de teroriștii islamiști șiiți”.

El subliniază că, în acest scenariu, după această fază, „s-ar putea să vedem atacuri aeriene, apoi intrarea de trupe în Liban”.

Cea de-a doua ipoteză vehiculată, spune analistul, se referă la faptul că se pare că cel puțin doi dintre teroriștii Hezbollah au ajuns sa observe că ceva nu e în regulă cu pagerele primite de la centru, și erau pe cale să se plângă superiorilor.

„Poate ca acestea s-au încălzit, poate ca s-a scurs ceva din interior... În orice caz, Israelul a fost pus în fața unei situații în care fie lasă ca toată operațiunea să fie descoperită și neutralizată, fie să acționeze prematur (față de planul inițial care să fi vizat un alt moment cheie). Și…a decis!”, explică Schwartz.

Mesajul operațiunii: „Israelul va ajunge la tine, în orice moment al zilei”

Deși Israel nu și-a asumat operațiunea, analistul susține că o operațiune atât de complexă nu putea fi realizată de o altă entitate care ar fi avut motive să atace Hezbollah.

Schwartz susține că sunt mai multe grupuri care-și „exprimă bucuria pentru rezultatul acestei acțiuni”:

- creștinii din Liban, grup devenit minoritar în ultimele decenii, ca urmare a persecuțiilor venite din partea Hezbollah, dar și a altor grupări teroriste islamiste - inclusiv din partea grupărilor de arabi „palestinieni”.

- arabii suniți – care au fost masacrați la ordinele regimului Bashar Al-Assad, sprijinit de către Iran si Hezbollah, ca principal braț de forță a regimului de la Teheran, începând din 2011/2012.

- dar și israelienii, bombardați cu mii de rachete, drone și mine anti-tanc și anti-personal – începând din 8 octombrie 2023.

„Doar Statul Israel, prin intermediul Mossadului (serviciul de informații externe), al câtorva grupări specializate din Tzahal (Fortele de Aparare Israeliene) pe culegere de informații (Aman) și Defense R&D (Unitatea 81, Unitatea 8200, Sayeret Matkal și altele) – ar fi putut să puna la punct un asemenea atac complex, compus din multiple faze operaționale”, explică analistul.

Impactul psihologic al acestei operațiuni este, conform analistului, foarte important. Mesajul transmis teroriștilor este „oriunde crezi că ești în siguranță, acolo unde planifici să ucizi evrei, sau acolo unde dormi, acolo unde te plimbi sau acolo unde mănânci - Israelul va ajunge la tine, în orice moment al zilei! Asta poate destructura planificarea strategică, operațională și tactică a teroriștilor.

Care va fi răspunsul Hezbollah și al Iranului

Întrebat care va fi reacția Hezbollah și reacția Iranului, Schwartz este de părere că spre deosebire de „atacul țintit chirurgical al Israelului, Hezbollahul va ataca ținte civile din Israel (și/sau din alte țări, precum a mai făcut-o: au existat atentate asupra unor turiști – la Burgas, în Bulgaria, asupra unui centru cultural din Buenos Aires, Argentina etc). Nu putem uita cum au masacrat 12 copii israelieni (coincidența face să fi fost din minoritatea druză, o sectă provenită din Islam) care se jucau fotbal.”

Analistul este de părere că operațiunea ar putea să precipite și planurile Hezbollah de a lansa un atac precum cel al Hamas din 7 octombrie 2023. „Gruparea „de elita” (teroristă, bineînteles) Raduan- este pregătită să comită atrocități similare celor comise de frații lor într-ale terorismului”, susține expertul.

În ce măsură va determina această operațiune anti-Hezbollah urgentarea unei reacții Iranului, care a promis răzbunare după uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh?

Schwarz este de părere că „autoritățile teocratice, dictatoriale din Iran sunt angrenate într-un plan de distrugere a Israelului, pe baze teologice (cred ei). Nimic din ce se întâmplă nu-i poate face să se oprească din acestea, din pacate. Tot ce poate Israelul să facă este să distrugă capacitatea Iranului și a agențiilor acestora de a omorî israelieni. Fie ca vorbim de Hezbollah, de Houthi din Yemen, de gruparile șiite din Irak, sau de Corpul Gardienilor Revoluției, sau de o eventuală capacitate de atac nuclear”.

„Israelul duce o bătălie existențială”

Analistul Andrei Schwartz susține că, la fel ca Ucraina și Taiwan-ul, Israelul duce o bătălie existențială.

„Solidaritatea tuturor popoarelor Lumii Libere trebuie să se manifeste acum, dar și în viitor. Dacă nu din motive „sentimentale” (civilizația iudeo-creștină etc.), măcar pentru unele pragmatice: dacă pică Israelul, următorii luați la țintă de teroriștii islamiști suntem noi, europenii, din punct de vedere geografic, istoric (conform fundamentaliștilor, toate teritoriile în care a existat Califatul Islamic – adica Imperiul Otoman în zona noastră – trebuie recucerite)”, concluzionează expertul.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite