VIDEO Florii însângerate. Cel puţin 41 de morţi şi peste 100 de răniţi în explozii care au vizat două biserici din Egipt. Statul Islamic a revendicat atacurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 41 de persoane au fost ucise duminică şi peste 100 au fost rănite în două explozii care au vizat două biserici copte din Egipt. Una dintre deflagraţii s-a produs în localitatea egipteană Tanta, situată la nord de Cairo, iar cealaltă a avut loc în Alexandria, relatează presa internaţională. De asemenea, la Tanta a avut loc o explozie lângă un centru de antrenament al poliţiei.

UPDATE 16.13 Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile comise duminică asupra a două biserici creştine din Egipt.

„Echipe ale Statului Islamic au condus atacurile împotriva a două biserici, la Tanta şi Alexandria“, a anunţat agenţia de propagandă a SI, Amaq, într-un comunicat distribuit pe reţelele de socializare. 

UPDATE 15.40 Cel puţin 11 persoane au murit şi peste 66 au fost rănite în explozia de la catedrala coptă din Alexandria, conform celui mai recent bilanţ prezentat în presa locală.

UPDATE 15.35 Potrivit postului ONTV, explozia de la catedrala din Alexandria s-a produs la intrarea în lăcaşul de cult, când atacatorul sinucigaş a fost împiedicat de un poliţist să intre. Presa din Egipt relatează că Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei ar fi fost în catedrală în timp ce a avut loc atacul, însă nu a fost rănit.

UPDATE 15.26 Papa Francisc, care urmează să efectueze o vizită în Egipt luna aceasta, a condamnat duminică atentatul cu bombă dintr-o biserică din Delta Nilului, soldat cu cel puţin 25 de morţi şi 60 de răniţi, relatează Reuters.

”Mă rog pentru morţi şi victime. Fie ca Dumnezeu să convertească inimile celor care au semănat teroare, violenţă şi moarte şi inimile celor care produc şi fac trafic de armament”, a spus Suveranul Pontif în timpul slujbei de Florii, duminică, în faţa a zeci de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

Papa a transmis ”cele mai profunde condoleanţe” tuturor egiptenilor şi conducătorului Bisericii Copte, care urmează să fie una dintre gazdele sale în cursul vizitei prevăzute pe 28 şi 29 aprilie.

UPDATE 15.10 Cel puţin 11 oameni au murit şi 35 au fost răniţi în explozia de la catedrala coptă din Alexandria, potrivit celui mai recent bilanţ.

O a doua explozie a avut loc pe o stradă din Alexandria, relatează presa rusă.

image

UPDATE 15.05 Explozia de la catedrala coptă din Alexandria s-a soldat cu cel puţin şase morţi, a anunţat Ministerul egiptean al Sănătăţii.

UPDATE 14.50 Cel puţin trei persoane au murit şi 31 au fost rănite într-o explozie care s-a produs la catedrala ortodoxă coptă din Alexandria, relatează mass-media de stat din Egipt, preluată de presa internaţională. Potrivit informaţiilor preliminare, ar fi vorba despre un atac sinucigaş. 

UPDATE 13.05 Potrivit presei locale, bilanţul exploziei de la biserica din Tanta a crescut la cel puţin 30 de morţi şi 70 de răniţi. Totodată, potrivit informaţiilor difuzate de presa locală, dispozitivul exploziv ar fi fost amplasat în sala de rugăciune şi nu în apropiere de biserică, aşa cum se vehiculase iniţial.

- Ştirea iniţială- 

Cel puţin 21 de persoane au murit şi 50 au fost rănite într-o explozie care s-a produs lângă o biserică din localitatea egipteană Tanta, relatează agenţiile internaţionale de presă, care citează mass-media de stat din Egipt. 

image

Deflagraţia s-a produs în contextul în care comunitatea creştină sărbătoreşte Floriile.

image

Cauza exploziei nu este deocamdată cunoscută, însă minoritatea creştină din Egipt a fost vizată adesea, în ultimii ani, de militanţi islamişti.

image

A doua deflagraţie a avut loc în apropiere de un centru de antrenament al poliţiei din aceeaşi localitate.

În decembrie, 25 de persoane au fost ucise într-o explozie la o catedrală coptă din Cairo în timpul unei slujbe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite