UPDATE VIDEO Patru dintre copiii blocaţi în peştera din Thailanda au fost aduşi la suprafaţă. O nouă operaţiune de salvare va începe luni dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunea de salvare a celor 12 copii şi a antrenorului lor blocaţi de două săptămâni într-o peşteră din Thailanda, demarată duminică dimineaţă, a înregistrat un prim succes. Patru copii au fost scoşi la suprafaţă, relatează presa internaţională. Echipele de intervenţie pregătesc acum următoarea fază a misiunii de salvare.

GALERIE FOTO

UPDATE 17.45 Operaţiunile de salvare au fost întrerupte întrucât rezervele de oxigen au fost epuizate, relatează „The Guardian“, citându-l pe şeful misiunii de intervenţie, Narongsak Osatanakorn. 

Potrivit lui Narongsak, următoarea fază va începe în 10-20 de ore, dar nu într-un interval mai mare de 20 de ore. El a precizat că, înainte de a se trece la următoarea etapă, trebuie luaţi în considerare toţi factorii.

BBC relatează însă că următoarea operaţiune de salvare va începe la ora locală 8.00 (4.00, ora României). 

UPDATE 17.21 „Operaţiunea noastră a avut mai mult succes decât ne aşteptam“, a declarat guvernatorul Narongsak Osatanakorn, şeful centrului de comandă care coordonează operaţiunile de salvare, notează „The Guardian“. Deşi informaţii anterioare apărute în media făceau referire la şase copii salvaţi, Narongsak Osatanakorn a confirmat salvarea a patru copii, refuzând să precizeze despre care dintre ei este vorba. 

Potrivit cotidianului britanic anterior menţionat, copiii salvaţi au parcurs 1 kilometru pe sub apă, primul ieşind din peşteră la ora locală 17.40.

UPDATE 17.06 Guvernatorul provinciei Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a confirmat salvarea a patru dintre copii. Informaţiile precedente făceau referire la şase copii salvaţi. 

Începând din acest moment, salvatorii au nevoie de cel puţin 10 ore pentru a pregăti următoarea etapă a operaţiunii de aducere la suprafaţă a copiilor aflaţi în continuare în peşteră şi a antrenorului lor, transmite „The Guardian“.

image

UPDATE 16.58 Autorităţile thailandeze implicate în misiunea de salvare susţin la această oră o conferinţă de presă. Guvernatorul provinciei Chiang Rai a anunţat că s-a întâlnit cu copiii salvaţi, moment în care toată lumea a început să aplaude. Potrivit lui, starea lor de sănătate este „perfectă“. În urmă cu puţin timp, mai multe publicaţii relataseră că doi dintre copii ar fi în stare gravă. Primul copil a fost scos din peşteră la ora locală 17.40 (13.40, ora României). În operaţiunile de salvare sunt implicaţi, în total, 50 de scafandri din străinătate şi 40 de scafandri thailandezi, transmite „The Guardian“. 

UPDATE 16.34 Doi dintre copiii scoşi din peşteră se află în momentul de faţă la camera de urgenţe a spitalului la care au fost transportaţi, starea lor fiind foarte proastă, potrivit tabloidului german „Bild“.

UPDATE 16.27 Şase băieţi au fost aduşi până în prezent la suprafaţă de echipele de salvare. Primii doi au fost deja transportaţi la spital cu elicopterul, iar ceilalţi primesc îngrijiri la faţa locului, relatează Focus.

UPDATE 16.16 Trupele thailandeze NavySEAL au confirmat pe Twitter că patru copii au fost scoşi din peşteră.

(Ora locală) „19.47 - al patrulea mistreţ afară din peşteră“ - precizează mesajul, făcând astfel referire la denumirea echipei de fottbal - „Mistreţii“ - din care fac parte copiii.

UPDATE 16.10 Un oficial de rang înalt din cadrul echipelor medicale angrenate în misiunea de salvare a declarat pentru Reuters că există speranţe mari că toţi ceilalţi copii şi antrenorul lor vor fi salvaţi. Potrivit acestuia, în primă fază au fost aduşi în siguranţă şi scoşi la suprafaţă cei care erau slăbiţi, urmând să fie scoşi acum cei mai puternici, relatează Focus. 

UPDATE 16.03 Echipele thailandeze de intervenţie au afirmat că patru copii au fost scoşi până acum din peşteră, relatează AP. Potrivit „The Guardian“, ar fi fost aduşi la suprafaţă şase băieţi.

UPDATE 16.00 Şase copii au fost aduşi până acum la suprafaţă, a declarat un membru al echipelor medicale pentru Reuters. Informaţiile nu au fost confirmate oficial.

UPDATE 15.42 Cei doi copii aduşi la suprafaţă de salvatori sunt  într-o stare de sănătate relativ bună, relatează „7 News Sydney“.Potrivit AFP, alţi patru băieţi ar urma să fie scoşi în curând la suprafaţă. 

UPDATE 15.32 Un jurnalist aflat la faţa locului a afirmat că echipele de salvare aflate la intrarea în peşteră i-au spus că faptul că nivelul apei a fost scăzut a dus la scăderea duratei operaţiunii de salvare în cazul primilor copii. În mai multe dintre „camerele“ din subteran se poate merge acum, potrivit „The Guardian“, care citează informaţii dIfuzate de Reuters. Salvatorii sunt însă îngrijoraţi din cauza faptului că se anunţă ploi, iar o creştere a nivelului apei ar îngreuna misiunea de salvare. 

UPDATE 15.23 Potrivit autorităţilor thailandeze citate de AFP, patru copii au fost aduşi în zona de siguranţă din subteran, relatează Focus. 

UPDATE 15.09. Doi copii au fost aduşi la suprafaţă şi au primit imediat asistenţă medicală, relatează „The Guardian“. 

UPDATE 14.59 La intrarea în peşteră se află 13 echipe medicale - fiecare dispunând de o ambulanţă şi de un elicopter - gata să intervină în cazul fiecăruia dintre cei 12 copii şi antrenorului acestora, relatează „The Guardian“.

După o evaluare iniţială, cei 13 ar urma să fie transportaţi de urgenţă cu elicopterele la spitalul Chiang Rai Prachanukroh, unde cel puţin 30 medici sunt pregătiţi să le acorde asistenţa necesară.

UPDATE 14.49 Doi dintre copii ar fi fost aduşi în zona de siguranţă din subteran, iar acum s-ar afla în drum spre ieşirea din peşteră, relatează presa tailandeză, citată de publicaţia germană Focus. Totuşi, precizează Focus, informaţia nu a fost confirmată oficial. În acest timp, o jurnalistă a postului german ZDF a scris pe Twitter că ar fi primit confirmarea că ar fi fost aduşi în zona de siguranţă trei copii. Însă declaraţii oficiale nu au fost deocamdată făcute.

UPDATE 14.14 Guvernatorul provinciei Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a declarat că nu se poate preciza în cât timp va fi adus la suprafaţă primul grup de copii, relatează „The Guardian“. 

Într-un comunicat de presă referitor la modul în care decurg operaţiunile, acesta a afirmat că „operaţiunile au început la ora (locală) 10.00, când 13 scafandri internaţionali au intrat în peşteră“. Personal suplimentar, inclusiv scafandri din Thailanda, SUA, Australia, China şi Europa, se află în zona de intrare. Însă, din cauza faptului că operaţiunile sunt foarte dificile, salvatorii nu pot estima cât va dura până când primul copil sau primul grup de copii va ajunge la suprafaţă.

În primă fază, autorităţile spuneau că spera ca acest lucru să se întâmple în jurul orei locale 21.00 (ora 17.00, ora României).

UPDATE 13.50 Băieţii captivi în peşteră ar urma să înoate prin pasaje alături de doi scafandri, fiecare copil urmând să fie însoţit de doi experţi în scufundări. Agenţia thailandeză de presă a publicat o infografie care ilustrează modul în care ar urma să se desfăşoare operaţiunile. 

image

UPDATE 13.42 Potrivit Bangkok Post, copiii vor fi împărţiţi în patru grupuri. Primul grup va fi format din patru persoane, iar următoarele vor avea câte trei. Antrenorul se va afla în ultimul grup, relatează News.ro. Autorităţile thailandeze au precizat că fiecare copil va fi însoţit de doi scafandri.

UPDATE 13.39 Guvernatorul  provinciei Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, a vorbit despre „un război împotriva apei“ pe care salvatorii trebuie să-l câştige cât mai repede posibil, având în vedere că vremea se înrăutăţeşte, notează „The Guardian“. 

UPDATE 13.31 Condiţiile meteorologice joacă un rol crucial în operaţiunile de salvare a celor blocaţi în peşteră, iar faptul că acestea încep să se înrăutăţească este „foarte înfricoşător“, a declarat pentru CNN scafandrul Rafel Aroush, un israelian care locuieşte în Thailanda şi care şi-a oferit ajutorul în cadrul misiunii de salvare.

Acum, a spus el, viteza este „foarte, foarte importantă“. „Ar putea fi schimbări cruciale în planul de salvare şi poate că cineva va lua decizia ca mai mulţi dintre ei să fie scoşi chiar astăzi“, a adăugat scafandrul.

UPDATE 10:45: 18 scafandri - 13 străini şi 5 din marina thailandeză - participă în acest moment la operaţiunea de salvare a celor 12 copii.

UPDATE 10:30:  Din cauza celor două săptămâni petrecute în subteran, medicii se aşteaptă ca băieţii să fie epuizaţi când vor fi scoşi la suprafaţă. De aceea, în ultimele zile, personalul implicat în operaţiunea de salvare a izolat o zonă la ieşirea din peşteră, în care au aşezat mai multe tărgi, astfel încât paramedicii să poată să-i pregătească rapid pe cei 12 băieţi şi pe antrenorul lor pentru a putea fi transportaţi către spital. Traficul din zona Spitalului Chiang Rai Prachanukroh, unde, potrivit autorităţilor thailandeze, vor fi transportaţi băieţii, a fost închis, scrie publicaţia The Guardian, care are mai mulţi reporteri trimişi la faţa locului. Spitalul se află la o distanţă de 57 de kilometri de peşteră.

UPDATE: 10.00: Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă băieţii prinşi în peşteră e nivelul scăzut de oxigen. Zilele trecute, şeful puşcaşilor marini thailandezi, Aphakorn Yoo-kongkaew, a declarat că nivelul oxigenului din peşteră a scăzut până la 15%, un nivel despre care un medic thailandez a declarat că aduce un risc serios de hipoxie. Potrivit CNN, care citează Departamentul pentru Sănătate şi Protecţia Muncii al SUA, „intervalul optim“ de oxigen necesar în aer pentru ca o persoană să respire în condiţii normale este în între 19,5% şi 23,5%.

  • Simptomele hipoxiei se manifestă prin:  respiraţie grea, dureri de cap, senzaţie de greaţă, pierderea conştienţei.


UPDATE 9:30 Într-un mesaj pe Twitter, Elon Musk le-a urat noroc „echipei extrem de talente de scafandri" în misiunea lor, care pare să indice că implicarea sa în eforturile de salvare ar fi ajuns la capăt.

La începulul săptămânii, creatorul Tesla s-a oferit să ajute autorităţile thailandeze în încercarea de a-i aduce la suprafaţă pe cei 12 copii şi pe antrenorul lor de fotbal din peştera Tham Luang, trimiţând ingineri din cadrul companiilor SpaceX şi Boring Co la faţa locului. Ieri, acesta a anunţat că echipa construieşte un mini submarin care să ajute la operaţiunea de salvare, fiind nevoie de opt ore pentru a-l construi şi de alte 17 pentru a-l transporta în Thailanda.

UPDATE 8:45: Un video realizat în urmă cu câteva zile de salvatori surprind imagini din traseul dificil, prin pasaje întunecate şi umede, prin care scafandri sunt nevoiţi să treacă în încercarea de a-i salva pe cei 12 băieţi şi pe antrenorul lor prinşi în peştera din Thailanda.

UPDATE 8:15 Un comandant al armatei thailandeze a declarat că salvarea celor 12 băieţi şi a antrenorului lor ar putea dura 2-4 zile, în funcţie de condiţiile din interiorul peşterii parţial inundate, scrie AP.

Potrivit generalului Chalongchai Chaiyakam, cei 13 „vor ieşi în mod continuu în aproximativ 2-4 zile, însă zilele se pot schimba în funcţie de vreme şi de nivelul apei din peşteră“. Totodată, şeful operaţiunii de salvare a declarat fiecare băiat va fi însoţit de doi scafandri în timp ce aceştia vor fi aduşi, treptat, la suprafaţă. Va dura cel puţin 11 ore pentru ca prima persoană să fie salvată, mai scrie AP.

***

Echipele de salvatori au intrat în peşteră la ora locală 10:00 (3:00 GMT). conform coordonatorului operaţiunii, Narongsak Osottanakorn, transmite News.ro

Tot personalul neesenţial pentru operaţiune a fost îndepărtat de la intrarea în peşteră, rămânând doar echipele de scafandri, medicii şi forţele de securitate.

Cel mai devreme, primul copil ar putea fi scos la suprafaţă duminică la ora locală 21:00 (16:00 GMT), a anunţat un oficial, care a adăugat că atât grupul de copii, cât şi familiile lor au fost informaţi în legătură cu acest plan.

În misiunea de salvare sunt implicaţi 13 scafandri străini şi alţi cinci din cadrul Marinei Thailandeze.

Presa şi personalul neesenţial au fost evacuate din preajma peşterii

Autorităţile thailandeze au anunţat duminică intenţia de a evacua o zonă din jurul peşterii în care cei 12 băieţi şi antrenorul lor de fotbal au rămas prinşi, pentru a asigura „o operaţiune de salvare”, relatează Reuters.

Anunţul a venit duminică, odată cu apariţia norilor de ploaie musonică de deasupra munţilor din nordul ţării. Autorităţile, care duc „un război cu apa şi cu timpul”, se tem că noile condiţii meteo ar putea duce la inundarea peşterii.

Băieţii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, au dispărut împreună cu antrenorul lor de 25 de ani după un antrenament pe 23 iunie, când au pornit să exploreze un complex de peşteri dintr-o pădure aflată la graniţa cu Myanmar.

„Evaluând situaţia prezentă, este necesar să evacuăm zona pentru operaţiunea de salvare” a declarat comandantul poliţiei locale, Mae Sai Komsan. Totodată, jurnaliştii au fost rugaţi să-şi împacheteze echipamentele şi să se deplaseze pe un deal din apropiere, departe de gura peştereii.

Salvatorii vor avea o misiune grea de vreme ce prognoza meteo pentru următoarele zile arată furtuni de lungă durată, care pot dura două săptămâni.

Naronksak Osottanakorn, fostul guvernator al provinciei şi conducătorul echipei de salvare, a declarat că acum este „timpul ideal” pentru salvarea copiilor. În aceeaşi notă, Gong Hui, un scafandru chinez implicat în operaţiunea de salvare a declarat sâmbătă, înainte de ultimele ploi, că nivelurile de apă din peşteră „s-au redus foarte mult”, după o pompare susţinută care a eliminat milioane de litri de apă.

În timp ce salvatorii căutau rute alternative în peşteră, un alt accident a avut loc după ce un vehicul a alunecat de pe o pistă, rănind grav mai multe persoane, potrivit autorităţilor locale.

Miliardarul şi antreprenorul Elon Musk a scris pe Twitter că o echipă din SpaceX construieşte un mini submarin care să ajute la operaţiunea de salvare. „Am primit mult feedback din partea Thailandei. Traseul principal este, în esenţă, de dimensiunea unui submarin mic .. destul de uşor pentru a fi purtat de doi scafandri şi suficient de mic pentru a trece prin locuri înguste. Extrem de Robust”, a declarat Musk care a adăugat că va fi nevoie de opt ore pentru a constri submarinul şi apoi 17 pentru a-l transporta în Thailanda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite