UPDATE Noi dezvăluiri în cazul avionului dispărut: Boeingul Malaysia Airlines a fost deturnat. Malaezia opreşte căutările în Marea Chinei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avionul companiei Malaysia Airlines de tip Boeing 777, dispărut în urmă cu o săptămână după ce decolase de la Kuala Lumpur cu destinaţia  Beijing, ar fi urcat la o altitudine neautorizată de circa 13.700 de metri (45.000 de picioare), apoi ar fi coborât la circa 23.000 de picioare, în apropiere de o insulă, informează cotidianul american „New York Times”.

UPDATE 9.20 Premierul malaezian Najib Razak a anunţat sâmbătă oprirea căutării în Marea Chinei de Sud a avionului de tip Boeing 777 dispărut de pe radare în urmă cu o săptămână, din cauza unor informaţii potrivit cărora avionul a deviat de la rută către vestul peninsulei malaeziene, relatează AFP.

UPDATE 8.40  Oficiali militari malaysieni sunt de părere că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut de o săptămână, ar putea să fi fost deturnat către Oceanul Indian de o persoană care cunoştea foarte bine rutele aeriene şi poziţiile radarelor.

 Doar "un pilot experimentat, competent şi în activitate" ar putea să facă aşa ceva, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial militar malaysian care participă la operaţiunile de căutare efectuate într-o zonă imensă cuprinsă între Marea Chinei de Est şi Oceanul Indian.

Oficialul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a precizat că această ipoteză se bazează pe date înregistrate de un radar militar şi care nu au fost publicate.

Radarul a continuat să detecteze un aparat de zbor timp de mai multe ore, după ce zborul MH370 a dispărut din ecranele radarelor civile, a spus el.

Conform unor surse apropiate anchetei, citate de „New York Times“, semnalele radarelor arată că aeronava Boeing 777 ar fi urcat la o altitudine de 45.000 de picioare, circa 13.700 de metri altitudine. Ulterior, avionul ar fi pierdut din altitudine până la 23.000 de picioare, în apropierea insulei Penang, din Malaysia.

Totodată, sursele citate menţionează că aparatul de zbor, care în mod normal se îndrepta spre sud-vest, a urcat din nou şi şi-a schimbat traiectoria către nord-vest, în directia Oceanului Indian.

Statele Unite ale Americii au decis să trimită distrugătorul USS Kid şi un avion de supraveghere de tip P-8 Poseidon pentru a ajuta operaţiunile de căutare a avionului Boeing 777.

„Distrugătorul american se afla în prezent la nord de Strâmtoarea Malacca. Urmează să efectuăm căutări în Marea Andaman şi în Golful Bengal. De asemenea, avionul de vânătoare va realiza căutări în zonele de nord a Golfului Bengal şi a Oceanului Indian”, a informat colonelul Steven Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului.

O altă informaţie a apărut şi la postul britanic BBC care informează că un sistem prin satelit al companiei de telecomunicaţii Inmarsat, din Londra, a primit un semnal automat din partea zborului MH370, la cel puţin cinci ore după ce avionul a fost raportat ca fiind dispărut. Reporterii britanici spun că semnalul nu putea fi trimis în cazul in care avionul ar fi fost intact.

Potrivit unei analize bazate pe datele electronice primite de radare, coroborate cu imaginile din satelit, avionul companiei Malaysia Airlines s-ar fi prăbuşit fie în Golful Bengal fie în altă parte a Oceanului Indian, informează CNN.

Ultima locaţie exactă a avionului Boeing 777, care avea la bord 239 de persoane, este undeva între Coastele Malaysia şi Vietnamului.

Căutările aeronavei companiei Malaysia Airlines sunt printre cele mai vaste din istorie. Nu mai puţin de 57 de nave maritime, precum si 48 de avioane au fost mobilizate pentru a căuta Boeingul 777.


Citeşte şi:

Datele de pe radarul militar sugerează că avionul dispărut a deviat intenţionat de la traiectorie

O informaţie obţinută de agenţia Reuters susţine că datele de pe radarul militar sugerează că avionul Malaysia Airlines dispărut a "deviat deliberat câteva sute de mile de la curs" către Insulele indiene Andaman, "amplificând suspiciunile privind o neregulă", relatează CNN.

Zborul Malaysia Airlines: atac terorist sau accident aviatic?

Posibile rămăşiţe ale avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines au fost văzute în largul Vietnamului, potrivit unui oficial vietnamez, citat de AFP. În timp, mai multe state participă la operaţiunea de găsire a aeronavei malaeziene dispărută de pe radar sâmbătă, cu 239 de persoane la bord.

Top cinci dispariţii misterioase din istoria aviaţiei

Dispariţia avionului MH370 al companiei Malaysia Airlines este doar cel mai recent caz, dintr-o serie lungă de alte dispariţii misterioase.  Au trecut şapte zile de la ultima consemnare a zborului MH370, care a decolat de la Kuala Lumpur cu 239 de pasageri, dar istoria ne dovedeşte că nu este un caz singular, fiind cel puţin la fel de straniu precum unele mistere din trecut, notează publicaţia americană „The Time”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite