UPDATE Israel şi Hamas spun stop conflictului. Acordul de încetare a focului, în vigoare de vineri noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, dispus să înceteze focul
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, dispus să înceteze focul

Guvernul israelian şi gruparea palestiană Hamas care acţionează în Fâşia Gaza au ajuns la un acord privind încetarea focului pe termen nelimitat, informează marile agenţii internaţionale. Acordul va intra în vigoare vineri, ora 3.00. Reprezentanţii Forţelor Israeliene de Apărare şi cei ai Hamas refuză să comenteze.

UPDATE 15.55 Un reprezentant al mişcării palestiniene Hamas a negat joi existenţa unui acord privind un armistiţiu cu Israelul, la scurt timp după ce un oficial israelian a anunţat încetarea ostilităţilor începând de vineri, de la ora 3.00 GMT (6.00, ora României), relatează AFP.

„Informaţiile privind un acord de încetare a ostilităţilor sunt inexacte. Eforturi sunt în curs, dar nu există un acord pentru moment", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abou Zouhri.

Cele două tabere şi-au suspendat atacurile joi, de la ora locală 10.00 până la ora 15.00 (10.00-15.00, ora României), în cadrul unui armistiţiu umanitar, la solicitarea ONU.


Luni, Hamas a respins semnarea unui armistiţiu cu Israelul, după ce autorităţile egiptene au făcut această propunere ambelor părţi. Premierul israelian anunţase la acea dată că este dispus să accepte acordul, însă refuzul Hamasului a intensificat Operaţiunea Tăişul Protector, asupra Fâşiei Gaza, provocând peste 230 de morţi, majoritate civili. 

Armistiţiu umanitar de cinci ore: civilii pot fi evacuaţi din Gaza

Autorităţile din Israel au hotărât să dispună un „armistiţiu umanitar”, de cinci ore, în Fâşia Gaza, după nouă zile de bombardamente asupra regiunii palestiniene, soldate cu moartea a cel puţin 213 persoane, potrivit unui ofiţer al armatei israeliene, citat de postul britanic BBC

Încetarea focului va intra în vigoare joi, de la ora locală 10.00 (aceeaşi oră pentru România) până la 15.00, potrivit Generalului Yoav Mordechai, citat de BBC.

Conform oficialilor palestinieni, bombardamentele pe care Israelul le-a efectuat în ultimele zile au ucis cel puţin 213 persoane în Fâşia Gaza. De cealaltă parte, militanţii Hamas au lansat peste 1.200 de rachete spre mai multe oraşe din Israel, atacurile soldându-se cu moartea unui israelian.

Armistiţiul de cinci ore va permite civililor din Gaza să îşi refacă proviziile de mâncare şi apă potabilă, a mai spus Generalul israelian, conform BBC, acesta adăugând că încetarea unilaterala a focului a fost solicitată de ONU.

„Fereastra umanitară va permite populaţiei civile din Fâşia Gaza să se aprovizioneze. În cazul în care Hamas sau alte organizaţii teroriste vor profita de acest armistiţiu pentru a ataca, Israelul va răspunde cu fermitate”, se arată într-un comunicat al Armatei israeliene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite