Franţa propune o misiune europeană la frontierele Fâşiei Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa propune o misiune europeană de ajutorare la punctele de trecere a frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius, relatează AFP.

„Europa - am propus ieri (marţi) acest lucru colegului meu egiptean - este pregătită să facă anumite lucruri, şi anume prin ceea ce numim EUBAM, adică forţe care ar putea să controleze trecerile între Fâşia Gaza şi Israel", a declarat ministrul pentru postul de radio France Culture.

În 2005, Uniunea Europeană (UE) a lansat o misiune la punctul de trecere Rafah, între Fâşia Gaza şi Egipt. Această misiune a fost suspendată în 2007, după ce Hamas a obţinut o victorie în alegerile din enclavă.

„Ţările arabe şi-au exprimat susţinerea, dar este necesar să fie obţinut acordul celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate" al ONU, a adăugat Fabius.

În opinia Parisului, o reactivare a misiunii europene în punctele de trecere a frontierei ale Fâşiei Gaza ar permite un armistiţiu durabil între israelieni şi palestinieni, care să răspundă nevoilor legitime ale celor două părţi în ceea ce priveşte securitatea şi accesul.

Această problemă ar putea să fie evocată de către liderii europeni în cursul summitului extraordinar convocat la Bruxelles.

„Dacă ne bazăm doar pe bunăvoinţa celor două părţi, riscăm să rămânem în situaţia actuală pe o perioadă nedeterminată", a apreciat Fabius. "Soluţia este comună. Este necesar ca membrii comunităţii internaţionale să se unească în jurul acestui lucru", a adăugat ministrul, reafirmând necesitatea obţinerii rapide a unui armistiţiu între beligeranţi.

Conflictul a intrat începâned de marţi în a doua săptămână şi s-a soldat până în prezent cu peste 200 de morţi în rândul palestinienilor.

Noua spirală a violenţelor a fost declanşată după răpirea şi asasinarea a trei studenţi israelieni în iunie, atribuită de către Israel mişcării islamiste palestiniene Hamas, urmate de răpirea şi arderea de viu a unui minor palestinian, la Ierusalim. Trei extremişti evrei urmează să fie incuplaţi pentru această crimă în zilele următoare.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite