Un judecător a demisionat de la Curtea Internaţională de Justiţie din cauza unor interferenţe politice „şocante“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un judecător părăseşte Curtea Internaţională de Justiţie, principalul organ judiciar al ONU, cu sediul la Haga, din cauza unor interferenţe politice la nivel înalt, relatează The Guardian.

Germanul Christoph Flügge şi-a anunţat demisia de la Curtea Internaţională de Justiţie. El şi-a motivat decizia prin faptul că nu mai vrea să facă parte dintr-un organ supus unor intervenţii politice „şocante“.

Potrivit judecătorului german, administraţia Trump a ameninţat diverşi judecători implicaţi în dosare legate de comportamentul soldaţilor americani în Afganistan.

El s-a referit la un discurs al consilierului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Bolton, care nu şi-a ascuns în septembrie anul trecut adversitatea faţă de Curtea Internaţională de Justiţie şi a evocat posibile interdicţii pentru judecătorii care condamnă cetăţeni americani.

„Este în concordanţă cu noua linie americană: «Suntem numărul unu şi ne aflăm deasupra legii»“, a comentat Christoph Flügge.

El denunţă totodată Turcia condusă de Recep Tayyip Erdogan. Potrivit lui, oameni ai regimului Erdogan au adus acuzaţii „nefondate“ la adresa unui judecător turc pentru a-i pune capăt mandatului la o instanţă a ONU.

După presupusul puci din vara lui 2016, Aydin Sefa Akay, un judecător din Mecanismul ONU pentru Tribunalele Penale Internaţionale, a fost arestat sub acuzaţia de „membru al unei organizaţii teroriste armate“.

„Am protestat imediat. Totuşi, mandatul său nu a fost prelungit de secretarul general al ONU. Şi aşa a dispărut“, spune Flügge.

El a avertizat că atitudinea ONU de a închide ochii la intervenţia Turciei consitutie un precedent alarmant.

„Este un păcat originar“, consideră judecătorul german, afirmând că alte ţări ar putea da Turcia ca exemplu pentru a proceda la fel.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite