Un important baron al drogurilor, arestat în Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hector Beltran Leyva a fost arestat într-un restaurant
Hector Beltran Leyva a fost arestat într-un restaurant

Hector Beltran Leyva, unul dintre cei mai căutaţi baroni ai drogurilor în Mexic şi Statele Unite ale Americii, a fost arestat de către forţele armate mexicane, a anunţat Ministerul mexican al Justiţiei.

Beltran Leyva a fost arestat într-un restaurant specializat pe preparate din fructe de mare, în staţiunea turistică San Miguel de Allende, din centrul Mexicului, a anunţat Tomas Zeron, directorul în cadrul direcţiei Investigaţii Criminale din Ministerul mexican al Justiţiei.

Zeron a precizat că Beltran Leyva, poreclit "El H", a fost capturat în compania unui alt bărbat în timpul unei operaţiuni în care nu s-a tras nici un foc de armă, după o  investigaţie care a durat  unsprezece luni.

Hector Beltran Leyva este considerat de către autorităţile mexicane drept unul dintre principalii lideri ai narcotraficanţilor din Mexic. Gruparea sa era specializată, de mai mulţi ani, în traficul de cocaină din America Centrală şi America de Sud spre Statele Unite şi Europa.

"El H", în vârstă de 49 de ani, este şeful  suprem al cartelului Beltran Leyva, după moartea fratelui său Arturo, ucis  la sfârşitul anului 2009 într-o confruntare cu marina militară mexicană la Cuernavaca, la 60 de kilometri sud de Mexico City.

Fraţii Beltran Leyva erau principalii colaboratori ai unui alt baron al drogurilor, Joaquin "El Chapo" Guzman, şeful sângerosului  cartel de crimă organizată Sinaloa, cel mai puternic din Mexic, până la arestarea lui Guzman în 2008.

În ianuarie 2011, Hector Beltran a scăpat printre degete forţele de securitate mexicane în cartierul Del Valle din capitala mexicană, unde locuia cu soţia şi trei dintre fiicele sale. "El H" a căutat întotdeauna discreţia cartierelor locuite de clasa de mijloc din Mexic, spre deosebire de fratele său Arturo, care prefera vilele de lux din capitală sau din Cuernavaca.

Alţi doi fraţi ai săi, Alfredo şi Carlos, au fost arestaţi în urmă cu câţiva ani. Guvernul Mexican oferise două milioane dolari, iar SUA cinci milioane de dolari pentru orice informaţii care puteau duce la capturarea lui Hector Beltran Leyva.


 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite