Mesaj pentru Rusia: NATO trimite tancuri în statele baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanc Abrams 20 M1A1 „Nimic nu obţine un efect mai potrivit decât un tanc“, spune NATO
Tanc Abrams 20 M1A1 „Nimic nu obţine un efect mai potrivit decât un tanc“, spune NATO

În următoarele două săptămâni, trupe şi tancuri americane vor fi detaşate de-a lungul celor trei state baltice, dar şi a Poloniei. Misiunea este gândită pentru a trimite un mesaj clar pentru Moscova, privind implicarea NATO, notează „Reuters“.

Unitatea de cavalerie „Ironhorse“, care curpinde aproximativ 700 de soldaţi, dar şi tancuri de luptă Abrams 20 M1A1 şi vehicule blindate Bradley şi Stryker, este una dintre cele mai impresionante forţe militare americane trimisă în fostul teritoriu sovietic. Câteva dintre bazele şi zonele de antrenament pe care va opera „Ironhorse“ au fost construite pentru fosta Armată Roşie.

Scopul acestei desfăşurări de forţe este să convingă Moscova că, spre deosebire de Ucraina care nu face parte din NATO, orice amestec rusesc în Lituania, Letonia sau Estonia va provoca un război cu alianţa occidentală. Toate cele trei ţări au făcut parte din Uniunea Sovietică, iar analiştii sunt de părere că Moscova şi-ar dori să-şi reafirme influenţa în aceste state, în special în zonele cu etnici ruşi.

Şi Polonia, care a fost sub conducere sovietică în timpul Războiului Rece, şi acum este membru NATO şi al Uniunii Europene, la fel ca cele trei state baltice, rămâne foarte agitată şi a solicitat forţe aliate suplimentare. 

Scopul este să facem o demonstraţie vizibilă de angajament pentru aliaţii noştri“, a declarat pentru Reuters căpitanul John Farmer, ofiţer de relaţii publice pentru „Ironhorse“. „Poate că va dura puţin mai mult până când vom desfăşura forţele mai uşoare, dar nimic nu obţine un efect mai potrivit decât un tanc“, continuă căpitanul.

Armata americană spune că este pentru prima dată când întăriri blindate sunt trimise în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, la începutul anilor '90.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite